Direct naar artikelinhoud

Kmo’s en uitzendsector creëren weer jobs

Terwijl de grote ondernemingen de ene herstructurering na de andere aankondigen, kwam er gisteren toch ook wat goed nieuws van het banenfront. De activiteit in de uitzendsector is in oktober een beetje gestegen. Ook de werkgelegenheid in de kmo’s zou in het derde kwartaal licht gegroeid zijn.

Volgens de sectorfederatie Federgon steeg de uitzendactiviteit vorige maand, na correctie voor seizoensinvloeden, met 1 procent tegenover september. In het meest conjunctuurgevoelige segment, dat van de arbeiders, bedraagt de groei 1,4 procent. Bij de bedienden is dat 0,51 procent. Die cijfers zinken nog altijd in het niet tegenover de neergang die de sector sinds maart vorig jaar gekend heeft. Op jaarbasis bedraagt de krimp nog steeds 18,6 procent. Maar de afgelopen maanden waren er al wel tekenen dat de crisis in de sector aan het uitbodemen was.Federgonwoordvoerder Sebastien Delfosse blijft voorzichtig. “Dit is positief nieuws, vooral omdat het herstel vrij breed gedragen wordt door onze sectoren. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of dit het begin is van een structureel herstel.”Toch kwam er gisteren ook vanuit een tweede hoek hoopgevend nieuws. De HR-dienstverlener SD Worx meldde op basis van een steekproef bij ruim 16.000 bedrijven dat het aantal jobs in de Belgische kmo’s in het derde kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gestegen is. Het is de eerste toename sinds het derde kwartaal van vorig jaar. Vooral de West-Vlaamse en Limburgse kmo’s trekken de kar. Dat is opvallend. Net die industriële provincies werden het zwaarst getroffen door de crisis. Vooral bedrijven met minder dan 20 werknemers creëerden jobs.Belangrijk is wel op te merken dat vooral de quartaire sectoren (zorg, onderwijs, cultuur, openbare diensten) voor banen zorgden. Ook de Vlaamse bouw groeide.

Social profit

Bouw en social profit zijn niet meteen conjunctuurgevoelige sectoren. Het behoedzame herstel van de uitzendsector blijft daarom het meest relevante signaal voor de arbeidsmarkt. Het is niet zo vreemd dat dit samenvalt met een reeks herstructureringen in grote bedrijven. Alvorens ondernemingen overgaan tot dit soort operaties is er doorgaans al flink wat tijd verlopen. Het hoogtepunt van een herstructureringsgolf valt daardoor vaak op een moment dat de economie alweer aantrekt.