Direct naar artikelinhoud

Sonic City stimuleert verkoop oordopjes

KORTRIJK l Van 3 tot en met 5 april loopt in De Kreun de tweede editie van Sonic City. Gastcuratoren van het Kortrijkse festival zijn de Amerikaanse experimentele hiphoppers van Dälek.

"Van meet af aan wilden we een artiest in alle vrijheid laten bepalen wie op ons festival zou mogen optreden", vertelt Kreunprogrammator Tom Vangheluwe. "Er zijn natuurlijk budgettaire beperkingen en soms suggereer ik zelf wel eens een naam, maar de gastcurator heeft het laatste woord. Vorig jaar wilden we, met Tim Vanhamel en Aldo Struyf van Millionaire, eerst aftasten hoe die formule zou werken, maar ook toen wisten we al dat we met internationale figuren in zee wilden.

"De curatoren moeten veel groepen kennen, ingebed zijn in een bepaalde scene, een veelzijdige muzieksmaak hebben en ze mogen geen oor- of oogkleppen dragen. Het leuke aan Dälek (spreek uit als Dialec, DS) is dat beide heren niet louter geïnteresseerd zijn in een hiphopesthetiek, maar er een ruimere visie op na houden."

Sonic City omvat op vrijdag in de Budascoop ook een luik rond beeldende kunst, met drie korte films van Cameron Jamie. "Ze duren twintig minuten elk, zijn vrij bizar en donker en bevatten alle drie muziek van The Melvins. Noem het maatschappijkritische horror", licht Vangheluwe toe. "En: we gooien er een unieke liveset van Mauro Pawlowski bovenop."

Het muzikale gedeelte van Sonic City ziet er, althans op papier, behoorlijk noisy uit. "Of festivalgangers vooraf een verzekering tegen gehoorbeschadiging kunnen afsluiten? Voorlopig niet. Ze moeten vooral bereid zijn de hele trip te ondergaan. En ze doen er goed aan oordopjes mee te brengen", lacht de programmator. "Al bij al is het aanbod trouwens best gevarieerd. Alle segmenten van het harde genre komen aan bod, maar een groep als Earth, oorspronkelijk uit het dronemilieu, is inmiddels toch wat subtieler geworden. Zelf ben ik vooral blij met de komst van Small Silence, een ingekrompen versie van The Original Silence, waar normaal ook Thurston Moore en Jim O'Rourke bij betrokken zijn. Ook al zijn die er dit keer niet bij, het wordt een avontuurlijk optreden dat zal verschillen van alle andere. Er zit namelijk een freejazzrandje aan."

Niet te missen

Gevraagd naar vijf namen die de festivalganger onder geen beding mag missen, komt Tom Vangheluwe met de volgende tips op de proppen. Action Beat, een achtkoppige bigband met vijf gitaristen die het grensgebied tussen krautrock, Sonic Youth en Glenn Branca aftast en garant staat voor een wilde, adembenemende set. Candie Hank, een prettig gestoorde Duitser, die de provocatie niet schuwt en met elektronica en video goochelt. 2nd Gen en Uniform, twee bands met overlappende line-ups. De eerste maakt industrial met elektro-invloeden, de tweede weeft donkere ambient klanktapijten. Charles Hayward, een levende legende, bekend van This Heat. Hij treedt alleen op met zijn drums en tapeloops en stapelt zoveel laagjes op elkaar dat je zou zweren een hele band aan het werk te horen. En Bong Ra, die drum'n'bass en elektro met snoeiharde metalgitaren tot een uiterst dansbaar geheel vermengt. Valt er toch nog te feesten. (Ds)

Info: www.soniccity.be