Direct naar artikelinhoud

Proef de miserie in een glas Zuid-Afrikaanse wijn

Emma Lesuis (26) maakte in Zuid-Afrika een filmreportage die ze Op die plaas doopte. Ze woonde er bij een wijnboer en ontdekte de complexe relatie tussen werkers en boeren. Nu brengt ze die reportage ook op de planken.

"Met mijn theaterdocu wil ik de wereld tonen die achter een glas Zuid-Afrikaanse wijn schuilt. Er heerst armoede onder de werkers en alcoholisme is er alomtegenwoordig. Tijdens de apartheid werd het werkvolk zelfs betaald in wijn. Die aanzet tot alcoholisme leeft tot op vandaag de dag door.

"Een ander probleem is het loon van de werkers. Door veel protest de voorbije jaren heeft de overheid beslist om de loonbarema's te verhogen. Daardoor zou de levensstandaard van velen stijgen. Niets is minder waar. De kleinere wijnboeren kunnen geen hogere lonen betalen zonder de prijs van de wijn of de huur van de werknemers op te drijven. Gevolg is dat velen van hen zonder job vallen of dat kleine wijnboeren failliet gaan. Het mes snijdt lang vele kanten en er is geen oplossing in zicht."

"Vorig jaar ben ik de eerst keer naar Zuid-Afrika gereisd, om one-minute films te draaien voor deBuren. Toen kwam ik er voor het eerst in contact met de boerderij. Het jaar daarop ging ik terug in het kader van mijn afstudeerproject. Ik verbleef in Orania, een plek waar enkel blanke Afrikaners wonen. Ik logeerde bij blanke vrienden die op de boerdeij een huisje huurden. Op het land van de boerderij was er een dam, de grens, met aan de andere kant de kleine woningen van de werkers.

"De bruinmense of coloureds stonden ervoor open dat ik hen filmde, en zo bouwde ik stilaan een band met hen op. Ik denk vooral dat dit mogelijk was omdat er iemand echt geïnteresseerd was in hun verhaal - een dat bijna nooit verteld wordt. Een verhaal zonder sterotiepen: geen 'aan hun lot overgelaten, arme arbeiders' en geen 'op winstbejag gerichte, wrede boeren'."

De theaterdocu Op die plaas wordt vanavond opgevoerd op festival Villanova (22 uur en middernacht). De filmreportage zal in oktober te zien zijn in Vranckx. villanovafestival.be