Direct naar artikelinhoud

MR isoleert De Decker

De MR isoleert oud-senator Armand De Decker in Kazakhgate. Zo willen de Franstalige liberalen de schade aan de partij tot een minimum beperken. Voorwaarde is dat vicepremier Didier Reynders buiten schot blijft.

"De partij heeft hier niets mee te maken. Dit is vooral schadelijk voor één iemand: Armand De Decker." MR-fractieleider in de Kamer Denis Ducarme doet er alles aan om Kazakhgate in te dammen. De partij van premier Charles Michel zit mee verwikkeld in het grootste politieke schandaal van de afgelopen jaren. Daarom moet de impact worden teruggebracht tot één enkel iemand: Armand De Decker. Ooit partijcoryfee, nu absolute paria.

De Decker zou als senator hebben gelobbyd bij ministers om de afkoopwet versneld door het parlement te krijgen. Zo kon de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev, die hij vertegenwoordigde als advocaat, als eerste gebruik maken van een minnelijke schikking om een zware frauderechtzaak te ontlopen.

De MR kan niet genoeg herhalen dat ze "zo snel mogelijk" duidelijkheid willen in de zaak. Dat ze volledig zullen meewerken in de parlementaire onderzoekscommissie. En dat de partij ook intern maatregelen treft. Vorige week werd de ex-senator nog door de tuchtcommissie van de MR uit de hoogste partijorganen gezet, gisteren werd die straf bevestigd. "Hij heeft een deontologische fout begaan", klinkt het verdict.

Maar klopt het ook dat hij de enige Franstalige liberaal is met boter op het hoofd? Neen, er is Serge Kubla, MR-burgemeester in Waterloo, die Chodiev nog in de jaren 90 een Belgische paspoort zou hebben bezorgd. Hij zou onder meer een politierapport hebben laten aanpassen.

Geduld is op

En dan blijft de belangrijkste vraag: welke rol heeft toenmalig minister van Financiën Didier Reynders gespeeld? Zijn naam duikt regelmatig op in het dossier-Chodiev. In mailverkeer wordt De Decker bedankt voor zijn inspanningen bij een aantal ministers, onder wie Reynders. Ook hebben parlementsleden al verklaard dat iemand van zijn kabinet erop aan hebben gedrongen vaart te zetten achter de afkoopwet. Rechtstreekse linken zijn er echter niet. "Hij heeft hier ook niets mee te maken", klinkt het bij MR.

De vraag is of de andere partijen in de onderzoekscommissie voluit zullen gaan. Heel wat ministers en parlementsleden, van CD&V, Open Vld en zelfs PS en cdH, zijn op een of andere manier betrokken bij het ontstaan van de afkoopwet. Ze wisten (allicht) niet dat Chodiev de onbewogen beweger was, toch houdt dit hen mogelijk tegen om echt voluit te gaan. En gaan de huidige coalitiepartners een vicepremier kapitelen?

Bij MR is het geduld met De Decker volledig op. Zeker nadat hij op Franstalige tv-zenders verscheen en een uitgebreid interview aan L'Echo had gegeven. "Hij zou beter wat meer discretie aan de dag leggen", klinkt het aan de partijtop. Hij brengt zichzelf, maar vooral de partij verdere schade toe.

Geen spreekrecht voor de kleintjes

Vandaag wordt er in het parlement verder vergaderd over hoe de onderzoekscommissie er zal uitzien. De kleinste partijen, zoals PVDA of Défi, zullen allicht geen spreekrecht krijgen. Ook zullen ze de gesloten zittingen niet kunnen bijwonen. De meerderheid vindt immers dat hun aanwezigheid de goede werking van de commissie in de weg staat.

En dan is er nog de kwestie van de commissievoorzitter. CdH mag die leveren en heeft voor Francis Delpérée gekozen. Die heeft echter banden met de Orde van Malta, de ridderorde die ook een rol speelt in het hele dossier. Onder meer N-VA stelt zich ernstige vragen bij zijn objectiviteit, Open Vld en MR willen "op zijn minst een woordje uitleg" voor hij start. Of hij wordt aangesteld, weten we pas ten vroegste donderdag, als de commissie ook effectief opgericht wordt.