Direct naar artikelinhoud

Omstreden topman financiële waakhond herbenoemd

Jean-Paul Servais krijgt van de federale regering een nieuw mandaat aan het hoofd van de financiële waakhond FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). De gewezen kabinetschef van MR-vicepremier Didier Reynders kwam in 2007 aan het hoofd van de instelling en is omstreden omdat hij de financiële crisis van 2008 niet zag aankomen. Enkele maanden voor Dexia onderuit ging, kwamen zijn diensten zelfs tot de conclusie dat de situatie bij de financiële groep 'bevredigend' was.

Hoewel enkele regeringspartijen Servais naar verluidt liever zagen vertrekken, mag hij nu nog eens zes jaar op post blijven. Na de bankencrisis werd beslist het toezicht op de banken en verzekeraars weg te halen bij zijn diensten en onder te brengen bij de Nationale Bank. De FSMA bleef wel nog bevoegd voor het toezicht op de financiële markten. Nu wordt nog een stap verder gegaan en wordt de macht van de FSMA-voorzitter een stuk ingeperkt. Zo zal hij niet langer een doorslaggevende stem hebben in het vierkoppige directiecomité..

In het directiecomité werd ook Henk Becquaert (sp.a) herbenoemd. Het mandaat van Gregory Demal (PS) loopt nog enkele jaren. Wim Coumans (CD&V) wordt volgend jaar vervangen door Annemie Rombouts. Zij was hoofd van de juridische dienst van de FSMA en is vandaag aan de slag op het kabinet van minister van Financiën Koen Geens (CD&V).