Direct naar artikelinhoud

Baas zijn van Roularta blijft familiezaak

Xavier Bouckaert neemt begin volgend jaar het roer over van Rik De Nolf (65) aan het hoofd van Roularta. Bouckaert (40) is operationeel directeur bij het media- bedrijf en echtgenoot van Katrien De Nolf, dochter van Rik.

Dat Xavier Bouckaert de nieuwe CEO wordt van Roularta komt niet bepaald als een verrassing. Al anderhalf jaar staat de machtsoverdracht bij het bedrijf in de steigers. In maart van dit jaar had Rik De Nolf zich duidelijk uitgesproken over de toekomst: Bouckaert en zijn echtgenote Katrien De Nolf zouden hem opvolgen.

Enkele maanden later verklaarde hij dat de nieuwe generatie al goed ingewerkt is. "Terwijl ik bezig was met onze Franse activiteiten, hebben andere mensen er over gewaakt dat hier in België alles goed is georganiseerd. Je wordt soms sneller dan je denkt overbodig", zo verklaarde hij in juni, meldt De Tijd. "Ik word voorzitter van de raad van bestuur (wat intussen ook bevestigd is, DSO), maar ik zal iedere dag op het bedrijf zijn. Er zal dus continuïteit zijn."

Xavier Bouckaert, die een diploma rechten en notariaat op zak heeft en ook een managementopleiding volgde, is sinds 2009 operationeel directeur en directeur magazines bij Roularta. "Ik ben gelukkig in mijn positie. Ik zit onder de radar en heb invloed. Dat is best comfortabel", zo zei hij vorig jaar nog in een interview met De Tijd.

Modefenomeen

Rik De Nolf is al bijna 35 jaar CEO van Roularta, de uitgeverij-drukkerij die zijn vader Willy in 1954 oprichtte in het West-Vlaamse Roeselare. Het bedrijf gaf toen twee lokale weekbladen uit: De Roeselaarse Weekbode en Advertentie. Als pas afgestudeerde jurist was hij in 1972 aan de slag gegaan bij het bedrijf. Hij nam de leiding begin jaren 80 over nadat zijn vader plots was overleden.

Vorig jaar noemde Rik De Nolf online nog wat ongelukkig "een modefenomeen". Hij reageert zelf maar kort op de machtswissel. "Wij gaan kort na de herfstvakantie over deze kwestie communiceren."

Er is voor half november nog een raad van bestuur van Roularta. Xavier Bouckaert is samen met zijn vrouw Katrien De Nolf de derde generatie in het familiebedrijf.