Direct naar artikelinhoud

Sint-Genesius-Rode weigert startplaats De Gordel

De faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode wil niet dat De Gordel een trefpunt opstelt op haar grondgebied. Het evenement mag wel door de gemeente passeren. Volgens burgemeester Myriam Delacroix (cdH) zorgt een startplaats voor hinder, omdat het dorpscentrum dan moet worden afgesloten. Bovendien halen de handelaars volgens Delacroix geen economisch profijt uit de fietstocht, terwijl de gemeente opgezadeld zit met 50.000 euro kosten. Een bijzondere gemeenteraad moet de knoop doorhakken.

De 32ste Gordel wordt onder het motto 'nog 1 keer voluit' op 2 september in de Vlaamse rand voor de laatste keer georganiseerd volgens de klassieke formule van fiets- en wandeltochten vanuit de 4 trefpunten Sint-Genesius-Rode, Dilbeek, Zaventem en Overijse. Daarna moet het evenement er anders uitzien.

De Gordel-organisator Luc Peirlinck van Bloso onthoudt zich van commentaar, maar Vlaams minister van Sport (N-VA) Philippe Muyters vindt de weigering "volslagen onbegrijplijk". "De faciliteitengemeente was in 1981 de bakermat van het evenement en is dus onlosmakelijk verbonden met de Vlaamse boodschap ervan", aldus Muyters. "Als de Franstaligen in het gemeentebestuur van Rode denken dat ze zich met dit soort manoeuvres moeten profileren tegenover een sport- en gezinshappening waaraan jaarlijks tienduizenden mensen deelnemen, van allerlei politieke overtuigingen, dan is dat meelijwekkend."

Zijn partij vindt dat de federale regering moet ingrijpen. "Als de federale minister van Binnenlandse Zaken de gouverneur de opdracht geeft om het openbaar domein en de politie ter beschikking te stellen, gaat de Gordel gewoon door in Rode", zegt Ben Weyts.