Direct naar artikelinhoud

Belgische technologieparel in handen VS

Het Brusselse bedrijf Ogone, een van de belangrijkste Europese spelers in de verwerking van internetbetalingen, komt in handen van de Amerikaanse risicokapitaalverschaffer Summit Partners. Dat maakte Ogone gisteren bekend.

Noch Ogone noch Summit Partners gaf financiële details van de overeenkomst vrij. Volgens meerdere bronnen legt Summit, dat een meerderheid in Ogone verwerft, een fors bedrag op tafel. De operatie waardeert de Belgische onderneming op ongeveer 200 miljoen euro. Dat maakt haar de op drie na grootste Belgische overnamedeal van het jaar.

Ogone is het bekendst voor zijn diensten op het internet, maar het biedt ook een reeks andere oplossingen voor elektronische betalingen aan. Het bedrijf is met ruim 20.000 klanten in 35 landen, en vestigingen in zeven landen een van de grootste Europese spelers in zijn segment. In België en Nederland is Ogone afgetekend marktleider. Tot het klantenbestand horen bekende namen als Ikea, Nespresso, DHL, Thalys en ThomasCook.

Ogone, dat zichzelf in de etalage plaatste om een partner te vinden voor een volgende groeifase, bleek een fel begeerde bruid. In het begin van de verkoopprocedure klopte een dertigtal partijen aan de deur, waarvan een groot aantal uit de Verenigde Staten. Het ging zowel om spelers uit de sector als financiële partners. Summit Partners won het pleit. De private-equitygroep kwam via de zakenbank Credit Suisse, die door Ogone was aangetrokken, in contact met de Brusselse onderneming.

Ogone hoopt via het aantrekken van een nieuwe partner een groeiversnelling mogelijk te maken langs drie assen: actief worden in nieuwe regio’s, nieuwe producten aanbieden op bestaande markten en overnames. Als partner kwamen zowel sectorgenoten als kapitaalverschaffers in aanmerking. Summit Partners behoort tot de laatste categorie. Summit is vooral actief in de sectoren e-commerce en elektronisch betalingsverkeer. Sinds zijn oprichting in 1984 haalde Summit al meer dan 11 miljard dollar kapitaal op.

Volgens het persbericht blijft Ogone een onafhankelijke activiteit binnen Summit en blijft gedelegeerd bestuurder Peter De Caluwe aan boord.