Direct naar artikelinhoud

Criminelen lichten verzekeraars op

Zeker zeven verzekeringsmaatschappijen in ons land zijn het slachtoffer geworden van oplichters.

De fraudeurs deden zich voor als klanten van de verzekeraars die hun geld wilden opvragen. Vervolgens gingen ze er zelf met het geld vandoor. In de laatste drie maanden van 2012 werden bijna honderd klanten het slachtoffer van identiteitsdiefstal. Er zou in totaal al voor 1 à 2 miljoen euro gefraudeerd zijn.

Hoe de criminelen erin geslaagd zijn om de gegevens van de klanten te bemachtigen, is onduidelijk. "Mogelijk hebben de dieven gegevensbestanden van de verzekeraars gekraakt of het mailverkeer onderschept", zegt Peter Wiels van Assuralia, de beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen. "Ze zijn in ieder geval te weten gekomen welke klanten op het punt stonden om bepaalde sommen geld uitbetaald te krijgen." In naam van die klanten vroegen de oplichters het geld voortijdig terug, en dat op een andere bankrekening.

Wie de komende dagen en weken nog voortijdig geld wil opvragen zal extra gecontroleerd worden. Wiels benadrukt dat de klanten allemaal correct werden uitbetaald. "Geen enkele klant heeft een euro verloren. De gedupeerden in deze fraudezaak zijn de verzekeringsmaatschappijen zelf."