Direct naar artikelinhoud

Aanpassingen aan index kosten Belg bijna 300 euro per maand

Zonder aanpassingen aan de index zou een Belgische werknemer vandaag per maand 286,86 euro netto meer verdienen. Dat berekende de studiedienst van de Partij van de Arbeid.

Op een ogenblik dat het indexmechanisme van alle kanten onder vuur ligt, komt de Partij van de Arbeid met berekeningen over wat de aanpassingen aan het mechanisme sinds begin van de jaren tachtig aan de Belgische werknemers hebben gekost. De linkse partij komt uit op een gigantisch bedrag: bijna 80.000 euro.

"In bijna 30 jaar gaat het om een indrukwekkend verlies. Als er op ons loon van 1.000 euro in 1982 geen enkele aanval was geweest en het gewoon elke maand was geïndexeerd zou ons dat een extra loonpakketje van zomaar eventjes 79.943 euro hebben opgeleverd", zegt de partij in een persbericht.

Zonder wijzigingen zou een alleenstaande werknemer vandaag maandelijks 456 euro bruto, of 286,86 euro netto extra in het loonzakje hebben. "Het verschil voor een persoon met een mediaan inkomen is groot: wekelijks een gevulde benzinetank."

In België worden de lonen automatisch aangepast aan de stijging van de levensduurte via de index. Het systeem ligt onder vuur bij werkgevers en Europa. Het stelsel wordt verantwoordelijk geacht voor de stijging van de loonkosten. Die liggen in België hoger dan in de buurlanden.

De eerste aanpassing aan de index met de invoering van de spilindex dateert van 1982, een jaar na de devaluatie van de Belgische frank. Er volgden nog indexsprongen in de jaren tachtig onder de centrumrechtse regering Martens-Gol. Midden jaren jaren introduceerde de centrumlinkse regering-Dehaene de gezondheidsindex. Er waren ook nog verschillende wijzigingen van de zogeheten indexkorf. Dat is de lijst van producten die gebruikt wordt voor de berekening van de stijging van de levensduurte.

Zonder al de aanpassingen, 'manipulaties' volgens de PVDA, zou een werknemer met een brutoloon van 1.000 euro per maand in januari 1982 een brutoloon van 3.445 euro verdienen in maart 2012. In de praktijk krijgt hij een pak minder op zijn rekening gestort: 2.989 euro bruto per maand. De PVDA verrekende in de cijfers ook een baremaverhoging van 3 procent om de twee jaar.