Direct naar artikelinhoud

VRT-zender Eén voelt zich zeer gewaardeerd door kijker

De Eénkijker geeft zijn zender gemiddeld 8,2 op 10. Dat blijkt uit een nieuwe methode van de VRT om de waardering van de kijker te meten.

Hoewel Eén het in het televisieseizoen 2009-2010 iets minder deed dan in 2008-2009 (het marktaandeel zakte van 33,1 naar 32,6 procent), maakt men zich bij de grootse VRT-zender nog geen zorgen. “De schommelingen op de markt zijn te klein om er een trend in te zien,” zegt Eénnetmanager Jean Philip De Tender. Eén blijft dan ook met ruime voorsprong de grootste zender van Vlaanderen en ‘oude’ programma’s als Witse, Man bijt hond en het 7-uur Journaal haalden dit jaar hun beste kijkcijfer ooit. Bovendien zijn er ook nieuwe waarderingscijfers die aangeven dat de kijker Eén nog steeds weet te pruimen. Sinds eind vorig jaar heeft de VRT daarvoor een nieuwe methode uitgewerkt.

“Het oude systeem waarbij kijkers een score op tien gaven, voldeed niet meer,” zegt Jo Martens van de studiedienst. “Steeds minder mensen gaven een score, het werkte alleen voor televisie. Met de nieuwe waarderingsmonitor kunnen we alle programma’s uitgebreider evalueren.” Via een website vult een panel daarvoor elke dag een vragenlijst in waarin gepeild wordt naar wat ze van de programma’s vonden. Ook radio en internet worden in dit onderzoek betrokken. Dit jaar werden er elke dag ongeveer duizend vragenlijsten ingevuld.

Daaruit blijkt dat Eén tot nu toe gemiddeld 8,2 op 10 kreeg. De Canvasprogramma’s deden het iets beter met 8,4 op 10. Het best gewaardeerde programma op Eén was de tennismatch tussen Kim Clijsters en Justine Henin met 9,05, gevolgd door een aflevering van De slimste mens ter wereld (9,04), de christendomaflevering van In Godsnaam (9,02), Voorbij de grens (9,02) en Allo Allo (9,00). Een mix van genres die ook in de rest van de top twintig terug te vinden is. “We brengen als zender een sterke mix voor alle Vlamingen en dat wordt duidelijk gewaardeerd”, zegt Jean Philip De Tender, die het vooral ook belangrijk vindt dat minder evidente programma’s als Voorbij de grens het hier goed doen.

Eén is dan ook van plan om dit soort programma’s verder te blijven maken. Op dit moment werkt de zender aan een reeks over mensen die hiv-positief zijn. “Dit is nog steeds een taboe in Vlaanderen”, meent De Tender. Andere Eénprogramma’s krijgen dan weer geen tweede kans. Goesting komt niet terug en ook Bart De Pauw mag geen nieuw seizoen van De Kinderpuzzel maken. “Met Bart werken we aan een nieuw zondagavondprogramma voor het voorjaar van 2011.”

Tijdens de zomer, die op Eén op 31 mei start, teert de zender vooral op programma’s die hun deugdelijk al bewezen hebben: 1000 Zonnen, De Premiejagers en Villa Vantilt. Nieuw is alleen Vlaanderen Muziekland, dat op vrijdag wordt uitgezonden. Onverwachts moet Eén ook zendtijd vrijmaken voor de verkiezingen. De VRT-nieuwsdienst kreeg daarvoor extra budget, maar het wordt volgens De Tender door het korte tijdsbestek sowieso een sobere programmering. Want terwijl de VRT bij vorige campagnes nu al zou begonnen zijn met speciale programma’s, start men nu pas eind mei. (JDB)