Direct naar artikelinhoud

Geen ontsnappen aan in 2015

Welke songs hebben het voorbije jaar van enige kleur voorzien? Welke hits werden u zo frequent door de maag gesplitst dat u er het brandend zuur van kreeg? En welke liedjes zult u over tien jaar nog spontaan verbinden aan dit annus horribilis/mirabilis (schrappen wat niet past)? We blikken nog een laatste keer terug op de belangrijkste muzikale hymnes, hoogvliegers en hits van 2015.

Adele - 'Hello'

"Hello, it's me... I was wondering if after all those years you'd like to meet." Meer dan een behoedzame begroeting had Adele Adkins niet nodig om wereldwijd gehoor te vinden. Het ene digitale record na het andere verpulverde ze met die vooruitgestuurde single. Daarmee gaf Adele elke andere artiest dit jaar het nakijken. In amper twee maanden werd de clip al 832 miljoen keer bekeken op YouTube, en bijna 300 miljoen keer beluisterd op Spotify. Er werden zelfs theorieën bedacht over het feit dat ze in de video een ouderwetse flipfoon aan haar oor hield. Over telefonie gesproken: in deze lijst hoort ook een eervolle vermelding voor de clip bij de megahit 'Hotline Bling (You used to call me on my cell phone)', met een klungelig dansende Drake die inspireerde tot duizenden memes.

Lil' Kleine & Ronnie Flex - 'Drank & Drugs'

"Als je bitch wil chillen, is het geen probleem", rapten Lil' Kleine & Ronnie Flex dit jaar. Meer problemen kregen ze met de moraalridders in België en Nederland. 'Drank & Drugs' schopte het zelfs tot meest opruiende zomerhymne in tijden. Het succes van de single viel goeddeels toe te schrijven aan de timing - vlak na de examens werd de song een hit - maar ook aan de onnozele videoclip waarin parkeermeters, bomen en vuilniszakken hitsig bereden worden. Hoewel Nederland al wat gewoon was na Doe Maar ('Nederwiet'), Osdorp Posse ('Steek em op') of de Jeugd van Tegenwoordig ('Sterrenstof') lokte deze propagandasong voor roesmiddelen toch heel wat controverse los. Zo bont als de strijdkreet "Alle tieners zeggen ja tegen MDMA" maakte zelfs de Jeugd het natuurlijk nooit.

Jamie xx feat. Young Thug & Popcaan - 'I Know There's Gonna Be (Good Times)'

Voor wie alle furore rond 'Drank & Drugs' gestolen kon worden, was deze floorfiller van Jamie xx vast de enige échte zomerhit van 2015. "Good times, there's gonna be good times", bezweren de muzikale gasten van de Britse producer op dit Jamaicaanse feestje. Geen woord van gelogen. Het levert een zonovergoten zomerse oorwurm op, met een stralende flow, een heerlijke flirt met dancehall en een weergaloos a-cappellakoortje van The Persuasions.

Eagles of Death Metal - 'I Love You All The Time'

Op vrijdag 13 november schreven Eagles of Death Metal geschiedenis in de Bataclan. Al wilde de groep rond Jesse Hughes en Josh Homme ongetwijfeld niet eens een voetnoot zijn in deze duistere kroniek. Zo'n negentig mensen kwamen toen om in een terroristische raid op de Parijse zaal, waar de band toen speelde. Om Hughes een hart onder de riem te steken, werd zijn song 'I Love You All The Time' nadien wereldwijd gecoverd. Artiesten als Florence + The Machine, My Morning Jacket, Kings of Leon en de Belg Ian Clement sluisden de opbrengsten door naar de Play It Forward-campagne, die slachtoffers van de terroristische aanval helpt vergoeden.

Tame Impala - 'Let It Happen'

De psychedelische retrorocker en Tame Impala-frontman Kevin Parker (midden) kwam dit jaar plots uit de kast als een fanboy van popmuziek en speelse elektronica à la Daft Punk. Dat wordt duidelijk in dit psychedelische disco-epos. Acht minuten lang bezet Tame Impala de dansvloer met een stuwende bas, dromerige synths en een te gekke break, alsof de plaat even blijft hangen. De ontlading die volgt op dat middenstuk is minstens even geweldig: dat merkte je deze zomer op Pukkelpop, waar het publiek door het lint ging. Heel wat dj's smokkelen deze floorfiller in hun eigen set: door de bank genomen staat de EDM-achtige stijl van 'Let It Happen' net zo goed zijn mannetje op een dance-festival als in Vorst Nationaal waar de Australische groep op 30 januari speelt.

Thé en vrienden - 'Iedereen is van de Wereld'

Thé Lau verloor in juni de strijd tegen kanker, maar deze solidariteitshymne maakte hem jaren geleden eigenlijk al onsterfelijk. In 1990 werd die song van The Scene voor het eerst een hit, toen het racisme in Duitsland opnieuw aan een opmars bezig was. Thé Lau's idealistische statement schopte het in april andermaal tot de hoogste regionen van de Ultratop, maar toen als lijflied in de campagne van Kom op tegen Kanker. In het licht van diezelfde ziekte ook een eervolle vermelding voor 'Quand C'est' van Stromae, waarin de beklemmende onzekerheid van kanker centraal staat. Met een poëtische, maar huiveringwekkende clip in zwart-wit greep deze straffe ket u in september naar de keel.

Lost Frequencies - 'Are You With Me?'

Correct is correct: eind vorig jaar bracht het alter ego van Felix De Laet deze song al uit. En met 'Reality' scoorde hij bovendien een grotere hit in ons land. Maar het is wel zo dat de 21-jarige student economie dit jaar pas naar de internationale top schoot met zijn remix van Easton Corbins 'Are You With Me?'. De Laet werd zelfs de eerste Belg die op één raakte in Groot-Brittannië, en zijn remix viel onlangs maar nét buiten de top twintig van wereldwijd meest gestreamde songs op Spotify. Daarmee wist hij zelfs de ongenaakbare Stromae in de schaduw te zetten. In de lijst "eind 2014 verschenen, maar dit jaar uitgegroeid tot monsterhit", ook een waardevolle vermelding voor 'Uptown Funk' van Mark Ronson met Bruno Mars.

K3 - '10.000 luchtballonnen'

K3 is dood. Leve K3! De vervelling van het meidentrio tot een jongere versie hield half België maandenlang in de ban. Dat had ook zijn invloed op het eerste wapenfeit van Hanne, Klaasje en Marthe, die Adele - koningin van de hitlijsten - zowaar van de troon wisten te stoten in de Ultratop. Hun ode aan pacifisme is dan ook een regelrechte oorwurm die begint met bombastische strijkers, en het vervolgens aanlegt met een fluitende Rattenvanger van Hamelen, een in afropop gemarineerde bridge en 'The Riddle' van Nic Kershaw.

Major Lazer & DJ Snake feat. MØ- 'Lean On'

De Deense elektropop-prinses MØ stuurde haar carrière richting mainstream dankzij deze meezinger ("Blow a kiss, fire a gun!"), terwijl Diplo van Major Lazer en de Franse dj Snake zich verzekerd zagen van de meest gestreamde song ooit op Spotify. In amper een paar maanden werd dit nummer wereldwijd bijna 600 miljoen keer beluisterd. Een legioen dj's speelde deze hit op Tomorrowland tot onze oren begonnen te bloeden. Collateral damage, zou de Majoor dat noemen.

Kendrick Lamar - 'King Kunta'

Een likje G-funk, een rauwe boogie en de stem van Kendrick Lamar die het vuur hoog oppookt met shout-outs aan Richard Pryor, Michael Jackson en de "Nigeriaanse vader van de Afrikaanse roman" Chinua Achebe. Met zijn retorische vraag "What's the yams?" lokte de hiphopper uit Compton je dit jaar naar de briljante langspeler To Pimp a Butterfly. Die verscheen in maart onverwacht op Spotify. Al gauw werd toen duidelijk dat hiphop er een nieuwe mijlpaal rijker was, om niet te zeggen: een magistraal manifest. All hail to King Kendrick!