Direct naar artikelinhoud

Lek BP dubbel zo groot als gedacht

Terwijl president Obama BP-voorzitter Svanberg volgende week op het Witte Huis ontbiedt, vreest het Geologisch Instituut van de Verenigde Staten dat de olievervuiling in de Golf van Mexico dubbel zo groot is als eerst geraamd. Onder druk van de VS wil BP nu ook de uitbetaling van de dividenden opschorten.

Nieuwe schattingen schetsen hallucinant beeld van olievervuiling in Golf van Mexico

Volgens de recentste schattingen zijn inmiddels per dag mogelijk tot 1,7 miljoen gallon (6,5 miljoen liter) olie in zee terechtgekomen, zoveel als 40.000 vaten. De ramp begint ook door te wegen op de Amerikaans-Britse betrekkingen.

Volgens het US Geological Survey is vóór het begin van de gedeeltelijke aftapping van het olielek op 3 juni elke dag een equivalent van mogelijk 40.000 olievaten in de Golf van Mexico aanbeland. Dat blijkt uit de berekeningen van een wetenschappelijk team dat door Washington naar het rampgebied gestuurd werd en waarvan de coördinatie in handen van het geologisch instituut is.

“De laagste schatting die de wetenschappers voor aannemelijk houden bedraagt zo’n 20.000 vaten per dag, maar de hoogste loopt tegen de 40.000 aan”, aldus Marcia McNutt, directrice van het instituut. Meteen na de explosie en het zinken van het boorplatform Deepwater Horizon op 20 april hield BP het op 1.000 tot 1.500 vaten per dag. Vervolgens was sprake van 10.000 tot 20.000 vaten, vandaag dus van het dubbele daarvan.

“Het is duidelijk dat we de schattingen van BP zelf niet mogen vertrouwen”, reageert Michael Browne, directeur van de invloedrijke milieuorganisatie Sierra Club, op de website letsmovebeyondoil.org.“Deze nachtmerrie wordt elke week erger.”

De nieuwe maximumschattingen zijn barslecht nieuws voor BP, waarvan het aandeel op de beurzen de jongste weken een heuse duikvlucht nam. Het BP-aandeel verloor al 40 procent van zijn waarde. De speculaties dat de multinational zijn aandeelhouders straks geen dividend zal uitkeren, waren de voorbije uren en niet van de lucht. Over de kwestie houdt BP maandag een vergadering, aldus de BBC.

Omdat BP een Britse multinational is, en de uitspraken van de Britse CEO Tony Hayward in de VS intussen het effect sorteren van een rode lap op een stier, dreigt de ramp ook slecht uit te pakken voor de betrekkingen tussen Londen en Washington. In dat verband wil de nieuwe Britse premier, David Cameron, dit weekend gesprekken voeren met Barack Obama. Eerder zei Cameron al dat Londen bereid was BP te helpen en dat hij de frustratie in de VS goed begreep.

“Het belangrijkste wat ons te doen staat is proberen om de effecten te milderen en greep te krijgen op de situatie”, zei Cameron donderdag al. “Dit zal ik tijdens het weekend met de Amerikaanse president bespreken.”

Alleszins lijkt Cameron Obama niet van zijn idee te kunnen afhelpen om BP-voorzitter Carl-Henric Svanberg volgende week naar het Witte Huis te ontbieden. De convocatie is geen uitnodiging om even op de koffie te komen, maar een zeldzame, haast vernederende verplichting waar de topman niet onderuit kan. Volgens het Witte Huis is BP “financieel verantwoordelijk voor alle kosten die als gevolg van de olieramp zijn gemaakt”.

Eerder volgende week trekt Obama al voor de vierde keer naar het rampgebied. In plaats van Louisiana, de geologisch broze kuststaat die nog altijd de wonden likt van orkaan Katrina (2005), wil de president nu Mississippi, Alabama en Florida bezoeken, staten die eveneens zwaar getroffen zijn.

De president hoopt intussen de negatieve impact te keren dat de ramp op zijn eigen geloofwaardigheid heeft. Zo werden donderdag pas de nabestaanden van de elf dodelijke slachtoffers van de Deepwater Horizon door hem ontvangen. “We willen Barack Obama niet voor het hoofd stoten, we weten dat dit deel uitmaakt van het ceremonieel en van de imagocampagne”, zegt Cindy Shelton, de verloofde van de 24-jarige Texaan Adam Weise, aan de Spaanse krant El País. “En toch: als hij reëel om de slachtoffers gaf, zou hij ons al veel eerder hebben uitgenodigd.”

Op het terrein zelf blijft BP intussen de verhoopte oplossingen aan elkaar rijgen en de boodschap uitsturen dat ze de toestand onder controle heeft. Maandag wordt alvast begonnen met het op zee verbranden van de ruwe olie, dit om te vermijden dat nog meer smurrie het vasteland bereikt. BP maakt zich sterk dat het dagelijks tot 10.000 vaten kan verbranden in een regio op 190 kilometer van de kust.

Intussen blijft het bedrijf op de plaats van de explosie een groot deel van de olie opvangen. De stolp die begin juni op het hoofdlek werd geplaatst, zal dit weekend worden gecompleteerd met een tweede stolp op een zijlek.