Direct naar artikelinhoud

Anderlechtcoach Van den Brom slaat mea culpa

Zo fel als hij vorige zondag van leer trok tegen scheidsrechter Boucaut, zo oprecht sloeg John van den Brom gisteren mea culpa voor zijn woorden na Zulte Waregem. 'We moeten nu met zijn allen opstaan tegen Club', zegt hij.

"Ik heb de voorbije week veel over me heen gekregen", zegt John van den Brom. "Ik heb geleerd dat ik moet oppassen voor mijn taalgebruik. Ik heb gereageerd na de match, vanuit de emotie en van wat ik gezien heb in de wedstrijd. Ik heb het woord 'verneukt' gebruikt, dat in Nederland een heel normaal woord is en dat je gebruikt als je iets 'verpest' voelt. Maar daar wordt hier anders op gereageerd en dat is spijtig voor iedereen die het aangaat. Had ik dit geweten, dan had ik wel twee keer nagedacht."

"Ik ben ook terechtgewezen door de directie van de club. Je moet wel accepteren wie ik ben. Dat is in het verleden vaak positief geweest, maar het is nu op een andere manier geïnterpreteerd. Ik heb een lastige week gehad. Maandag was een catastrofe, een dramatische dag. We hebben getraind, maar niemand was er met zijn kop bij. Dinsdag hebben we rust gehad, maar vanaf woensdag stonden we er weer."

"Of ik verrast was dat er een bondszaak van kwam? Ja en neen. Eigenlijk kon ik me dat niet voorstellen. Maar had ik het geweten, dan had ik dit soort uitspraken niet gedaan. Ik ben een redelijk jonge coach. Ik zeg vaak tegen mijn spelers: dit zijn momenten waarvan je moet leren en je moet zien dat het niet weer gebeurt. Dat moet ik nu naar mezelf toetrekken. Ik heb deze week heel veel geleerd, vooral over wat ik niet meer moet doen. Het was niet mijn mooiste moment, maar wel het leerzaamste. En daar kan ik verder mee. Ik moet mijn emoties meer onder controle houden. Je moet rustig blijven als coach en zeker als coach van Anderlecht. Maar ik wil wel blijven kunnen vertellen wat ik zie. En dat kan alleen als ik mezelf ben. Anders heeft het geen zin om te praten."

"Ik doe nooit dingen zomaar. Hoe minder druk er is op mijn spelers, hoe beter. Ik heb liever dat alles op mijn kop komt. Maar ik heb mijn spelers ook gezegd: 'Ik heb heel veel shit over me heen gekregen van heel België, het is nu aan jullie om op te staan.' Je verliest niet alleen door een scheidsrechter, dat is nóóit zo. We hebben ook slecht gespeeld. De wedstrijd in Zulte was een negatieve spiraal, tot in de de uitslag toe. Dan moet je reageren als team, spelers en trainers samen."

"Biglia heeft gelijk als hij zegt dat we ons weer op het voetbal moeten focussen. Het is niet altijd makkelijk: ik maak fouten, spelers maken fouten, scheidsrechters maken fouten. We zijn allemaal mensen, wat er ook gebeurt. Maar zondag waren we niet meer met Zulte bezig en ook niet met onszelf. Dit mag niet meer gebeuren."

"Wij moeten nu reageren op de goede manier, dan kan het goeie voetbal ook zo weer terugkomen. Wij moeten zondag Brugge bij de strot pakken - kan ik dat zo zeggen of niet? Wij hebben een slechte heenronde van de play-offs achter de rug. In de terugronde moeten we opstaan, met de jongens en met mij als coach."