Direct naar artikelinhoud

Gekibbel over gekibbel in regering

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft zijn buik duidelijk vol van de anonieme aanvallen onder zijn coalitiepartners en de weergave daarvan in de media.

"Wie zijn de echte helden de anonieme roddelaars/vuilspuiters of de objectieve journalisten die met dit braaksel hun pagina's vullen?", schrijft Bourgeois op Twitter. Een scherpe publieke uitval en woordkeuze die we niet gewend zijn van de N-VA-regeringsleider. Donderdag nog deed Bourgeois zelf een oproep om de "toon te milderen". Meer commentaar wil zijn ook niet kwijt over de tweet.

De gespannen sfeer onder de Vlaamse coalitiepartners lijkt wat te escaleren. Maar ondanks meningsverschillen tussen N-VA, CD&V en Open Vld over uiteenlopende thema's ontkende Bourgeois eerder nog dat zijn regering een kibbelkabinet is. Volgens hem vinden de discussies vooral plaats buiten de regering, in het parlement.

Sociale woonwijk

Maar nadat eerder deze week CD&V-minister Joke Schauvliege af te rekenen kreeg met (deels anonieme) kritiek, was het gisteren de beurt aan N-VA-minister Liesbeth Homans. In De Tijd is er anonieme kritiek op de "arrogante" stijl van de viceminister-president van N-VA. "Homans moet eens beseffen dat kritiek op haar beleid geen aanval op haar persoon is", zegt 'een topper uit de meerderheid'. "Ze zit nu in het parlement, niet meer in een sociale woonwijk. Het zou goed zijn als ze zich ook zo gedraagt."

Die anonieme aanval op Homans werd door verschillende bronnen binnen en buiten de regering afgekeurd. "Niet je afkomst maar je toekomst telt", liet Annemie Turtelboom, viceminister-president van Open Vld, optekenen. En CD&V-viceminister-president Hilde Crevits zei dat ze het volledig eens was met de tweet van sp.a-politica Freya Van den Bossche. Die tweette: "Sneer naar Liesbeth Homans in De Tijd doet zeer. Sociale huurders wegzetten als mensen zonder manieren, dat zijn geen manieren."

Minister-president Geert Bourgeois reageerde ook met een ongewoon scherpe tweet. "Wie zijn de echte helden de anonieme roddelaars/vuilspuiters of de objectieve journalisten die met dit braaksel hun pagina's vullen?"

De tweet lokte op zijn beurt ook meteen reacties uit, onder meer bij Van den Bossche en Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever deed gisteren een oproep het gekibbel te stoppen. De Wever gaf op Radio 1 toe dat dat gekibbel een pijnpunt is. Volgens hem lukt de samenwerking binnen de regering wel goed. "Maar de sfeer tussen de partijen en de reacties van parlementsleden laat te wensen over. Dat is een pijnpunt. Je kan je mensen niet rustig houden als er voortdurend aanvallen komen. Het moet ophouden."