Direct naar artikelinhoud

'Nooit gezegd dat ik de wachtlijsten zou wegwerken'

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) verdedigt zich, nadat een Europese rechtbank ons land heeft veroordeeld wegens een tekort aan opvang voor gehandicapten. Al erkent hij dat er een schrijnend tekort is. 'Ook voor een minister is het pijnlijk om daarmee te worden geconfronteerd.' Ann De Boeck

Vier jaar geleden zette de Vlaamse regering het opvangtekort bovenaan haar lijstje met prioriteiten. Sindsdien vloeide meer dan 140 miljoen euro naar een uitbreiding van de opvang. Toch staan in Vlaanderen 22.000 gehandicapten op de wachtlijst. Een Europese rechtbank in Straatsburg veroordeelde de Belgische staat wegens een schrijnend gebrek aan opvang. Gezinnen die geen plaats vinden voor hun volwassen kind, kunnen nu een klacht indienen bij een burgerlijke rechtbank. De bevoegde minister in Vlaanderen, Jo Vandeurzen (CD&V), bijt van zich af.

Is de veroordeling geen blamage?

"Neen, het is een absolute aanmoediging om meer moeite te doen."

Zo kan u het ook verwoorden. Ging u de wachtlijsten niet oplossen?

"Ik heb nooit gezegd dat ik de wachtlijsten op vijf jaar tijd zou wegwerken. Dat is onmogelijk. Ik heb altijd duidelijk gemaakt dat we niet alleen plaatsen moeten bijcreëren, maar het hele opvangsysteem moeten herzien. De Vlaamse regering heeft enkele weken geleden een voorontwerp van een decreet gestemd om dat aan te pakken. De volgende regering zal dat kunnen uitvoeren."

Waarom krijgt u het tekort niet onder controle?

"Vorig jaar zijn er 35 procent meer hulpaanvragen beantwoord dan in 2011. Die stijging is gigantisch. Maar opvang is meer dan een wiskundig vraagstuk. Het aantal aanvragen blijft stijgen. Mensen, dus ook met een handicap, leven steeds langer. Daarnaast worden er regelmatig nieuwe handicaps erkend. Dat maakt het een complex sociaal probleem."

Wanneer zal het opvangtekort zijn weggewerkt?

"Ik zal daar geen grote statements over maken. Ik geloof dat het mogelijk is, maar veel hangt af van de beschikbare budgetten en de snelheid van het beleid."

Drie jaar geleden veroordeelden Belgische politici unaniem de mistoestanden met gehandicapte kinderen in Bulgaarse weeshuizen. Is dat niet een beetje hypocriet?

"U gaat de toestanden in Bulgarije toch niet vergelijken met Vlaanderen? De zorg in Vlaanderen is van hoog niveau en heeft nog altijd een goede reputatie. Iedereen weet dat er nog schrijnende problemen zijn, maar daar werken we aan."

Begrijpt u de felle kritiek van de ouders?

"Absoluut. Ik begrijp dat sommige situaties erg problematisch zijn. Ook voor een minister is het pijnlijk om daarmee geconfronteerd te worden. En ik begrijp dat mensen naar de rechtbank stappen. Anderzijds is het niet de eerste keer dat een minister van Welzijn daarmee geconfronteerd wordt. Ik hoop dat veel ouderverenigingen weten dat er al veelis gerealiseerd en dat er nog veel verbeteringen op til staan. Al weet ik ook wel dat dat niet altijd een troost kan zijn. Ik zeg alleen: we werken eraan. Ik hoop dat ze die veranderingen merken."