Direct naar artikelinhoud

Facebookapp vernietigt bericht na enkele seconden

Poke is een mobiele applicatie die berichtjes verstuurt en ze na enkele seconden weer vernietigt. Pikante foto's, clandestiene afspraakjes en dreigfilmpjes kunnen zo worden verstuurd zonder sporen na te laten.

De applicatie werd afgelopen weekend gelanceerd via iTunes en is alleen beschikbaar voor mobiele apparaten, zoals smartphones. Gebruikers zullen meldingen dus niet zien opduiken in hun online profiel op internet. 'Poke' heet het ding en Facebook bouwt zo verder op een van de allereerste diensten die het sociale netwerk haar gebruikers aanbood. In de oervorm van Facebook konden gebruikers elkaar 'porren', het online equivalent van een knipoog of een indringende blik van een mogelijk geïnteresseerde gesprekspartner. Na wat heen en weer porren konden onbekenden online vriendschap sluiten. Of vrienden konden elkaar laten weten dat ze aan elkaar dachten.

De nieuwe applicatie is iets helemaal anders. Eigenlijk is Poke een kopie van Snapchat. Via die applicatie zouden vandaag dagelijks al 50 miljoen berichtjes uitgewisseld worden, voornamelijk door tieners. Alleen mensen die het programma installeren, kunnen berichten naar elkaar sturen en bekijken. De ontvanger krijgt een foto, tekst of filmpje maximum tien seconden lang te zien. Hij of zij moet het bericht ook voortdurend op een touchscreen 'vasthouden'. Wie z'n vinger lost, is de boodschap kwijt. Zijn de seconden op, dan verdwijnt het bericht onherroepelijk. En het laat geen sporen na. Tenzij de ontvanger er in slaagt om razendsnel een screenshot te schieten. Dat is even onherroepelijk, maar de afzender wordt wel gealarmeerd via een speciale melding.

Pikante filmpjes

Op blogs en technologiewebsites werd Poke prompt tot sext-app gedoopt, een applicatie om te 'sexten', oftewel pikante boodschappen, plaatjes en filmpjes uit te wisselen. Onderzoek in Vlaanderen wees uit dat ongeveer een op vijf tieners al eens naaktfoto's kreeg toegestuurd. Zes procent gaf toe zichzelf naakt of in lingerie op de pixelplaat te vereeuwigen, om dan door te sturen. Dat maakt tieners kwetsbaar voor chantage en pesterijen.

De Verenigde Staten werden de afgelopen jaren opgeschrikt door een aantal zelfmoorden van pubers die door (ex-)liefjes te kijk werden gezet. In een twintigtal rechtszaken moesten minderjarigen terechtstaan voor de verspreiding van kinderporno, omdat ze expliciete beelden hadden verstuurd of ontvangen van andere minderjarigen. Ondertussen hebben verschillende staten hun wetgeving verfijnd, bijvoorbeeld door sexting niet strafbaar te maken als er onderlinge toestemming is.

Ongelukjes

Ook voor volwassenen kunnen de gevolgen groot zijn. De Amerikaanse democratische politicus Anthony Weiner verloor er zijn zitje in het Congres door en hij mocht meteen zijn droom van het burgemeesterschap van New York opbergen. Hij stuurde een foto van zijn goed gevulde onderbroek via Twitter naar een vrouw, maar liet per ongeluk de hele wereld - inclusief zijn zwangere vrouw - meekijken. Het aantal rechtszaken van filmsterren die proberen om de publicatie van erotische beelden op gestolen of gehackte telefoons tegen te houden, is ondertussen niet meer te tellen. In eigen land raakte voormalig premier Yves Leterme even in opspraak nadat hij een suggestief bericht voor een onbekende bestemmeling op Twitter zwierde.