Direct naar artikelinhoud

'60 miljard euro voor Spaanse banken'

Spanje verwacht dat zijn banken ongeveer 60 miljard euro nodig hebben van de 100 miljard aan reddingsfondsen die de Europese collega's klaarhouden. Dat liet minister van Economie, Luis de Guindos, verstaan.

In juni bereikten de Europese regeringsleiders een akkoord om 100 miljard euro aan ondersteuningsmiddelen gereed te houden voor de Spaanse banken die onder meer door probleemkredieten in nood kwamen. Het is echter nog steeds niet duidelijk hoeveel van die middelen de Spaanse overheid precies opvraagt om de banken te herkapitaliseren.

Spanje vroeg twee audits rond de noden van de banken. In een voorlopig rapport van het consultancykantoor Oliver Wyman is sprake van 62 miljard euro. Op de vraag wat hij verwacht van het definitieve rapport, antwoordde de Spaanse minister van Economie Luis de Guindos dat hij "niet dacht dat het erg verschillend zal zijn". Het is ook nog wachten op een gezamenlijk rapport van de consultancykantoren PwC, Deloitte, Ernst&Young en KPMG.

Intussen heeft de crisis zich nog verdiept en neemt de druk toe op Spanje om een volwaardige reddingsoperatie te slikken. Of Spanje behalve de steun voor de banken nog andere vormen van hulp gaat vragen, "is nog helemaal open", zei De Guindos in het interview met de New York Times.

Hij zei er vertrouwen in te hebben dat de Europese Centrale Bank te hulp schiet. Het ingrijpen van de ECB "zal de financiële markten geruststellen en een belangrijke helpende hand zijn", zei hij. Hij voegde eraan toe dat Spanje het ermee eens is dat een interventie van de ECB door Spaanse obligaties te kopen op de secundaire markt er zeker niet toe zal leiden dat de inspanningen om de begroting op orde te krijgen afnemen. "We moeten de ECB geruststellen dat we onze engagementen nakomen."

De centrale bank liet bij monde van haar Duitse directeur Jörg Asmussen verstaan dat ze alles in gereedheid brengt om volgende week de beloofde hulp in gang te steken. Op hun bijeenkomst van 6 september zal er gesproken worden over de aankoop van obligaties van zwakke eurolanden.

Met deze aankondiging wil de ECB beleggers geruststellen dat ze klaar staat om de euro te allen prijze te verdedigen. De eurozone staat voor een uiterst belangrijke periode. De toestand in Spanje en in Griekenland, verkiezingen in Nederland en een uitspraak van het constitutioneel hof in Duitsland over de Europese noodfondsen zorgen voor spanningen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is er niet gerust in. In een interview op de openbare omroep ARD deed ze een oproep om voorzichtig te zijn met al te drieste uitspraken. over de eurocrisis. Merkel zei in het interview dat het permanente noodfonds, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), een "absoluut noodzakelijk" instrument is om de eurocrisis te overwinnen. Ze zegt er vertrouwen in te hebben dat het Duitse Grondwettelijke Hof de oprichting van het ESM goedkeurt. Het Hof buigt zich op 12 september over de zaak.