Direct naar artikelinhoud

PS smeedt Waals breekijzer

PS-voorzitters Paul Magnette en Elio Di Rupo starten vandaag de verkennende gesprekken om een Waalse regering op de been te brengen. Meteen de gelegenheid om ook op federaal vlak de regeringsvorming naar zich toe te trekken en informateur Bart De Wever (N-VA) een hak te zetten.

Elio Di Rupo en Paul Magnette (PS) ontvangen vandaag in de loop van de dag de voorzitters van MR en cdH op de koffie, maandag en dinsdag mogen de andere Franstalige partijen langskomen.

Officieel zal er enkel over regionale thema's gepraat worden "om de informateur zijn werk te laten doen". Maar onvermijdelijk zullen ook de mogelijkheden op federaal vlak worden afgetoetst. Zowel MR als cdH hamerde al op het belang van het vormen van symmetrische regeringen, PS heeft altijd gezegd dat er onderhandeld moet worden over alle niveaus. Als de Franstaligen een front kunnen vormen, kan dat gebruikt worden als breekijzer op federaal niveau.

De PS komt zo in het vaarwater van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Omdat hij werd aangesteld als informateur, ziet hij de confederale logica doorbroken om eerst zo snel mogelijk een Vlaamse regering te vormen. De Wever startte gisteren zijn informele contactenronde, maar het is evident dat ook op het Vlaamse niveau verder wordt afgetast welke coalities mogelijk zullen zijn.

Woensdag rondde De Wever het officiële gedeelte van zijn informatieopdracht af, nadat hij alle Franstalige voorzitters in de salons van de Senaat had gezien. Het wantrouwen bleek nog steeds erg groot. Toen het PS-voorzittersduo buitenkwam, maakten Magnette en Di Rupo meteen duidelijk: de index aanpakken, een van de stokpaardjes van de N-VA, was wat hen betreft onbespreekbaar. "Het is een perfect stabiliserende factor."

'Resiste et mords'

Dat een regering met N-VA én PS op de been wordt gebracht is voor geen van beide partijen de eerste optie. Inhoudelijk liggen de standpunten ver uit elkaar. Daarom kijkt De Wever naar MR en cdH om een centrumrechtse regering te vormen. Benoît Lutgen van cdH toonde zijn tanden. Hij haalde een spreuk boven van de Ardense jagers: Resiste et mords ('Bied weerstand en bijt'). "Wel, ik heb niet moeten bijten." Niet bepaald uitnodigend.

MR-voorzitter Charles Michel legde geen verklaringen af en sprintte weg uit de Senaat om geen lastige vragen te hoeven beantwoorden.

Informateur De Wever brengt dinsdag voor een eerste keer verslag uit bij de koning. De vraag is of hij tegen dan een barstje heeft gevonden in het Franstalige front.