Direct naar artikelinhoud

'Huisvesting blijft grote uitdaging'

De forse stijging in het aantal bouwaanvragen mag dan wel goed nieuws zijn voor de bouwsector, daarmee is er nog geen reden tot onmiddellijke euforie.

Het aantal bouwaanvragen steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 44 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (DM 13/8). Er werden 19.392 bouwvergunningen afgeleverd. Het grootste deel van die stijging komt uit de appartementsbouw.

Dat is goed nieuws, want dat segment is een barometer voor de algemene economie. De appartementsbouw is conjunctuurgevoeliger dan de huizenbouw. Wanneer het de economie goed gaat, gaat de huizenbouw minder pieken dan de appartementsbouw. Wanneer het slechter gaat, gaat de huizenbouw minder scherp achteruit, blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Marc Dillen, directeur-generaal van de confederatie, nuanceert echter dat niet alle vergunde appartementen effectief meteen gerealiseerd worden. Anders dan de woningbouw, waar een bouwaanvraag bijna automatisch leidt tot de bouw van de vergunde woning, is dat bij appartementen niet zo. De meeste van dergelijke appartementen zijn in handen van bouwpromotoren, die pas starten als de financiering rond is. Er moeten eerst voldoende appartementen verkocht raken, en de prefinanciering via de banken moet rond zijn. De realisatiegraad ligt met 90 procent wel aan de hoge kant.

Dat heeft te maken met de langetermijnhorizon van de bouwpromotoren, weet Dajo Hermans van het Belgisch Instituut van de Vastgoedmakelaars. Een vergunning wordt aangevraagd van zodra er bouwgrond is verworven, maar de termijn om een project te realiseren bedraagt makkelijk vijf jaar. Omdat het marktsentiment in die termijn volledig anders kan zijn is de financiering van dergelijke projecten in de meeste gevallen voldoende solide.

En dat is noodzakelijk, zo blijkt. "We moeten er voor zorgen dat we het aanbod op peil kunnen houden, want de toekomstige vraag is groot", zegt Marc Dillen. "Er is structureel nood aan huisvesting, door de vergrijzing en de stijging van het aantal alleenstaanden. " Tegen 2020 wordt het aantal bijkomende woningen op zo'n 250.000 geschat.