Direct naar artikelinhoud

Exmar bijt tanden stuk op Jamaica

De Belgische gastankerrederij Exmar voert niet langer exclusieve onderhandelingen met de Jamaicaanse overheid over de bouw van een drijvende lng-eenheid voor de kust van het eiland. De overheid heeft onregelmatigheden vastgesteld in de toekenning van het contract en schreef na zestien maanden onderhandelen met Exmar een nieuwe aanbesteding uit. De Belgische rederij heeft tot eind november de tijd om een nieuwe offerte in te dienen, maar twijfelt of ze dat wel doet.

De Jamaicadeal is een van de Exmarprojecten die vanaf 2014 moeten bijdragen tot de beloofde verdubbeling à verdrievoudiging van de operationele cashflow. "We zijn gechoqueerd over de manier waarop we zijn behandeld", zegt operationeel directeur Patrick De Brabandere. Hij benadrukt dat Exmar op geen enkel ogenblik onregelmatigheden heeft begaan. "Het Jamaicaanse onderzoek verwijst niet specifiek naar Exmar."

Een jaar geleden schreven de Jamaicaanse media dat er een onderzoek liep naar vermoedelijke inside-informatie van Exmars Jamaicaanse partner Caraiben LNG. Exmar verklaarde toen dat "er geen vuiltje aan de lucht was". De Brabandere ging er toen vanuit dat er begin 2011 witte rook zou zijn en het platform begin 2013 operationeel kon zijn. Niet dus.