Direct naar artikelinhoud

'Ik ben honderd procent te vertrouwen'

Op de fiets lijkt Chris Froome na twee Pyreneeënetappes te hebben afgerekend met zijn tegenstanders. Er is nog een onzichtbare vijand waar hij de komende weken mee moet afrekenen om een eerste Tourzege te kunnen vieren: de criticasters.

Het was zaterdag vraag twee die Froome, gehuld in de eerste gele trui in zijn carrière, moest beantwoorden tegenover een bataljon verslaggevers. Of zijn resultaten over pakweg tien jaar ook geschrapt zullen worden? Froome keek de vragensteller recht aan en antwoordde kalm: "Ik begrijp dat zulke vragen gesteld worden over onze prestaties. Dat is normaal. Maar ik ben honderd procent te vertrouwen. Ik garandeer het jullie."

Froome begon aan een betoog waarin hij uitlegde dat zijn sport is veranderd. Dat als dat niet zo zou zijn geweest, hij op Ax 3 Domaines nooit zo'n prestatie had kunnen leveren. En dat het voor hem een persoonlijke missie is geworden om te laten zien dat de huidige generatie de sport anders beleeft.

De geletruidrager kreeg bijval uit het peloton. Belkintrainer Merijn Zeeman onthulde voor de Pyreneeën al dat het hem zou verbazen als er uit dit peloton nog een positieve test kwam. Vacansoleilploegleider Aart Vierhouten zei opgelucht te zijn na het Pyreneeënweekend. Zaterdag domineerde Team Sky de wedstrijd, zondag waren de Britten - met uitzondering van Froome - uitgeput, al dan niet door een mogelijke voedselvergiftiging. "Zaterdag hebben ze zich doodgereden, zondag heeft getoond dat je dat niet ongestraft kunt doen", aldus Vierhouten.

Zaterdag was het debat over de prestaties van Froome nog voordat die was uitgesproken al uitgebroken. Belangrijkste aanleiding was de tijd die de Sky-kopman nodig had om de slotklim te overbruggen. Froome kwam tot een tijd van 23.14. In het verleden waren slechts twee renners sneller: Roberto Laiseka (23.05) en Lance Armstrong (23.07), in de Tour van 2001.

De tegenstand komt uit een hoek waartegen Froome zich nauwelijks kan verweren. Zijn manager Dave Brailsford noemt ze 'de pseudo-wetenschappers'. Die willen dat Team Sky de data beschikbaar maakt waarmee zij kunnen berekenen of de geleverde prestatie in de categorie 'menselijk' kan worden geschaald.

Geloofwaardigheid

Het is een nieuwe manier van kijken naar het wielrennen die aan terrein wint. Jarenlang hield Lance Armstrong iedereen voor dat hij nooit positief had getest bij een dopingcontrole en dat hij dus geen verboden middelen gebruikte.

Wie kijkt naar het vermogen dat de renners leveren als ze een berg oprijden, weet veel sneller of een prestatie verdacht is of niet. "Vergeet de positieve dopingtest. Deze cijfers liegen niet", zei Antoine Vayer onlangs. Vayer klokt renners van de voet tot de top van een berg. Hij houdt rekening met factoren als de hellingsgraad en de luchtdichtheid. Het gewicht van elke renner rekent hij om tot 70 kilo.

In het door hemzelf opgezette blad La Preuve par 21 beoordeelde hij 31 Tourwinnaars op hun geloofwaardigheid. Vooral vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain kwam er slecht uit. Ook Froome wordt genoemd in het magazine.

Zijn prestaties in de Vuelta 2012 en in de etappe naar La Planche des Belles Filles in de Tour 2012 worden in twijfel getrokken door Vayer. Froome zou er 470 watt hebben getrapt. 250 watt, het vermogen van een ezel die een kar trekt, wordt als regulier beschouwd voor de gemiddelde mens. Ook op Ax 3 Domaines leverde hij met een vermogen van 6,39 watt per kilogram een prestatie die de ene 'verdacht' noemt en de andere 'realistisch'.

Het is een omstreden methode die Vayer, de ex-trainer van de Festinaploeg, en een aantal andere wetenschappers hanteert. Een gevaarlijke ook. Vayer heeft immers geen toegang tot de officiële getallen. En krijgt die ook niet. De roep om een onafhankelijke organisatie die alle data van de renners bestudeert, en mogelijk de officiële instanties informeert bij verdachte waarden, is er maar zal waarschijnlijk nooit worden gehoord.

Pseudo-wetenschap

Ploegen zijn huiverig om de gegevens vrij te geven voor het grote publiek. Sky-manager Brailsford vindt het risico te groot. "Er zijn maar weinig mensen die de cijfers correct kunnen interpreteren. Sommige pseudo-wetenschappers zullen moord en brand schreeuwen bij de lichtste afwijking."

Zelf bekijken ze na elke etappe ook de gegevens. En dagelijks zijn er afwijkingen. Het is lastig om alle variabelen in acht te nemen en de meters goed te kalibreren. Brailsford: "Ik wil meedoen aan het debat over wat de vermogensgegevens kunnen toevoegen. Maar ik geloof niet dat het vrijgeven van de data de juiste manier is."

Op een bepaald punt zullen schone prestaties de gedrogeerde prestaties uit het verleden verbeteren, waarschuwde Brailsford. Froome bleef zich na zijn eerste gele trui ook verdedigen. "Iedereen die tijd met de ploeg zou doorbrengen, kan zien hoeveel inspanningen en opofferingen we leveren. Als je dat bij elkaar optelt, is deze zege minder ongelooflijk dan ze lijkt."

Paul Van den Bosch, coach van de Belgische Lottoploeg, vond helemaal niks mis met de overwinning van Froome. Zelfs al kwam Van den Bosch bij zijn berekening bij hetzelfde vermogen uit. Conclusie van Van den Bosch: "Sterke maar realistische prestatie van Froome."