Direct naar artikelinhoud

Paris Hilton mét brains

Slim, gesofisticeerd en schuchter: Delphine Arnault is het levende bewijs dat rijke erfgenames niet altijd hersenloze feestbeesten zijn. De dochter van de Franse miljardair Bernard Arnault mag binnenkort de plak zwaaien bij Louis Vuitton.

De Napoleon van de luxeproducten', 'een wolf in kasjmieren vacht' of 'meest sexy miljardair ter wereld'. Met Delphine Arnault (38) heeft het modehuis Louis Vuitton er een opvallende topvrouw bij. Deze week raakte bekend dat de dochter van de bekende Franse zakenman Bernard Arnault er de tweede plaats krijgt.

Door die overstap wordt een van de rijkste vrouwen ter wereld - haar persoonlijk fortuin wordt geschat op zo'n 3 miljard dollar - meteen ook een van de machtigste vrouwen in de mode-industrie. Bij Vuitton zelf reageren ze enthousiast. Michael Burke, de grote baas en bijgevolg enige persoon waar de erfgename nog verantwoording aan moet afleggen, is 'verrukt' over haar komst. Hij roemt haar "uitgebreide kennis over kwaliteitsproducten" en "indrukwekkende ervaring".

Burke is zeker niet de enige in de sector die vol lof is over de rijke erfgename. Binnen haar vaders luxeconglomeraat LVMH heeft ze de voorbije jaren meer dan haar sporen verdiend. Amper 28 was ze, toen ze als eerste vrouw in de raad van bestuur mocht zetelen en de voorbije vijf jaar was ze de nummer twee bij Dior. Met succes, want het merk kon bij de recentste halfjaarcijfers een groei van 18 procent voorleggen.

Haar nieuwe promotie versterkt de geruchten dat Delphine op termijn de plaats van haar vader moet innemen. De oudste dochter uit zijn eerste huwelijk staat al jaren op de eerste plaats om die begeerde stoel te erven. Jongere broer Antoine (35) kreeg van papa ook wel enkele mooie functies toegeschoven, maar zal volgens intimi sowieso de duimen moeten leggen voor grote zus. In tegenstelling tot Delphine heeft de losse Antoine veel minder het killersinstinct van vader Arnault. Waar Antoine veeleer de pers haalt als 'meest begeerde vrijgezel', komt Delphine voornamelijk als zakenvrouw in de media.

Van haar vader erfde ze een ultiem oog voor detail en weelde, een sublieme neus voor zaken en een voorliefde voor hedendaagse kunst. Extreme ambitie ook en de bereidheid om daar hard voor te werken. "Ik wil betrokken zijn bij alles, van de eerste schets tot het finale product in de winkels", zei ze daarover onlangs in Wall Street Journal.

Foute kostuums

Mevrouw Arnault zal je niet betrappen in een T-shirt van Zeeman of jurkje van H&M. De dame in kwestie ademt luxe uit. Ze heeft oog voor kwaliteit, superieure materialen en geraffineerd design. Haar eigen garderobe komt uitsluitend uit de hoogste prijsklassen, vol pracht en weelde.

Maar in tegenstelling tot rijkeluisdochters zoals Paris Hilton en Nicole Richie kan ze rekenen op heel wat intellectuele bagage. Geen collage van gênante tabloidfoto's aan haar muur, wel een diploma van de Franse eliteschool EDHEC en de gerenommeerde London School of Economics. Not just a pretty face, al zal niemand ontkennen dat de ranke, blonde dame ook op dat vlak goeie punten kan voorleggen.

Meteen een reden waarom haar huwelijk met de rijke Italiaanse wijnerfgenaam Alessandro Vallarino Gancia in 2005 de Franse voorpagina's haalde. Het knappe en steenrijke koppel sprak bij het grote publiek meteen tot de verbeelding. En met gasten als ontwerper Karl Lagerfeld, de voormalige Franse first lady Bernadette Chirac en ex-president Nicolas Sarkozy was het huwelijk hét evenement van het jaar voor de Franse elite.

Het prijskaartje was navenant. De trouwerij zou niet minder dan 7 miljoen dollar gekost hebben. Een grote hap daarvan ging naar de jurk, een indrukwekkend staaltje haute couture van John Galliano, toen nog ontwerper bij Dior en een van haar persoonlijke vrienden. Er zou maar liefst 1.300 uren werk in zijn gekropen.

Allemaal details die Delphine Arnault eigenlijk liever niet in de pers zag verschijnen. Net als haar vader schuwt ze de media-aandacht en toen haar huwelijk enkele jaren later op de klippen liep, hield ze de lippen stijf op elkaar. Ook over haar huidige relatie en de geboorte van haar dochter Elisa vorig jaar in augustus is nauwelijks iets geweten.

Interviews met haar zijn eerder zeldzaam en wanneer een journalist haar toch tot een gesprek kan verleiden, komt het nooit tot grote openbaringen. "Foute kostuums op verkleedfeestjes", klinkt het afgemeten als een reporter van V Magazine vraagt wat het gênantste is uit haar kinderjaren. Het staat in schril contrast met de openhartigheid van kleine broer, die in datzelfde interview toegeeft dat hij ooit een week met oranje vlekken op zijn gezicht heeft rondgelopen na een overdosis zelfbruiner.

Devil wears Vuitton

Die schuchterheid houdt haar echter niet tegen om in zaken even doortastend en verbeten te zijn als haar vader. Een 'Devil wears Vuitton' zal ze wellicht nooit worden, maar als puntje bij paaltje komt, zit ze niet verlegen om daadkracht. Delphine mocht dan wel een traantje wegpinken tijdens de laatste modeshow van Galliano voor het Dior, uiteindelijk was ze niet te beroerd om de drugsverslaafde ontwerper na antisemitische uitlatingen te bedanken voor bewezen diensten. Meer zelfs, het was zij die zijn opvolger - de Belgische Raf Simons - contacteerde en in het zadel hees.

Een gouden zet waar ze overigens nooit de eer voor heeft willen opstrijken. Want meer nog dan getalenteerd en nauwgezet is de 38-jarige Franse uitermate bescheiden. Haar succes heeft ze voornamelijk te danken aan haar familie en entourage, zo zegt ze zelf. "Ik heb het geluk dat ik omringd wordt door geweldige mensen, die het geld hadden om me te begeleiden en die bereid zijn geweest een kans te geven aan jonge mensen."

Zeker de bewondering voor haar vader is immens. "Een van de meest briljante mannen van zijn generatie", zegt ze over hem in Le Figaro. "Een veeleisend man, heel motiverend. Hij heeft al veel geduld met me gehad..." Het is net dat enorme ontzag die het voor haar moeilijk maakt uit zijn schaduw te treden. Zijn succes legt een zware druk op haar, zo menen intimi in The Wall Street Journal. "Waarschijnlijk omdat ze even competitief is."