Direct naar artikelinhoud

Zelfmoordenaar Bilal Hadfi uit Brussel: van Real Madrid-fan tot Parijs-terrorist

Amper 19 was Bilal Hadfi uit Brussel. Twee jaar geleden nog elektricien in opleiding, nu oud genoeg om zichzelf vlak bij het Stade de France op te blazen. De jongeman groeide op in een grauwe sociale woonwijk in Neder-Over-Heembeek. 'Niemand van ons snapt wat er van hem geworden is', klinkt het bij zijn familie.

Het ene gigantische woonblok naast het andere, een parkje en her en der tags van de jeugdbende 1120 Versailles, die de wijk langs de Versailleslaan in Neder-Over-Heembeek al jaren claimt als haar grondgebied. Hier groeide de jonge Bilal Hadfi op in de schaduw van wat een van de bewoonsters de 'toren van de hel' noemt. "In dat gebouw heeft jarenlang anarchie geheerst", fluistert ze. "'De politie heeft er bij invallen al meer dan eens vuurwapens aangetroffen."

Schoorvoetend geven buurtbewoners toe dat ze Hadfi kennen. "Hij voetbalde als jongen hier op het graspleintje, samen met de andere kinderen uit de wijk", vertelt een kruidenier. "De laatste keer dat ik hem zag, is minstens een half jaar geleden."

Meelopen met de bende

Als tiener voelde de Real Madrid-fan zich sterk aangetrokken tot de gevreesde jongerenbende uit zijn wijk. Die groep had toegang tot zware wapens en deinsde er niet voor terug om leden van rivaliserende bendes te vermoorden, zoals in 2010 gebeurde op de parking van dancing La Rocca. "Hij verschilde amper van de andere jongens in de wijk", vertelt zijn voormalig buurmeisje. "Allemaal haalden ze dommigheden uit en liepen ze mee met die types."

Maar gaandeweg liet Hadfi, die eind 2013 nog een opleiding tot elektricien volgde, zijn westerse leven meer en meer los. Hij werd Abu Moudjahid Al-Belgiki ('Belgische strijder') en Bilal Al-Mouhajir ('Bilal de reiziger') en raakte via Facebook bevriend met de Molenbeekse Syrië-strijder Abou Isleym. Die laatste poseerde recentelijk bij een onthoofd lijk.

Begin dit jaar liet Bilal Hadfi zijn familie achter en trok hij zelf naar Syrië. "'Aan de broeders die verblijven in de landen van de ongelovigen, sla toe in hun gemeenschap van varkens zodat ze zich zelfs in hun dromen niet meer veilig voelen", schreef Hadfi in juli op zijn Facebook-profiel.

Afgelopen weekend voegde hij zelf de daad bij het woord door zich op te blazen nabij het Stade de France. Zijn familie is in shock. "'Mijn moeder kan geen woord uitbrengen na wat ze op televisie gezien en gehoord heeft over haar zoon", vertelt Bilals broer. "Hoe hij in Parijs beland is en waar hij gezeten heeft, weten we niet. We staan zelf voor een raadsel."