Direct naar artikelinhoud

Hoofddoekenverbod onderwijs geschorst

De Raad van State heeft het hoofddoekenverbod in het Gemeenschapsonderwijs (GO) geschorst. Toch verandert er voorlopig niks: het is nu aan het Grondwettelijke Hof om te beslissen of minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) via een decreet de knoop definitief moet doorhakken.

De argumenten uit het arrest wijzen erop dat de Raad van mening is dat het de decreetgever is die over zo’n controversiële en gevoelige zaak als het hoofddoekenverbod moet beslissen.

“Dit is een belangrijk arrest”, meent meester Stefan Sottiaux, die optrad als advocaat van de vereniging Baas Op Eigen Hoofd (BOEH!), die de zaak aanspande. “In zijn argumentatie maakt de Raad duidelijk dat het niet aan een net is om zo’n beslissing te nemen. Hij stelt dat het verbod in strijd is met verschillende mensenrechten. Die rechten zijn weliswaar niet absoluut, maar kunnen enkel door de overheid beperkt worden.” BOEH! reageert vanzelfsprekend erg opgetogen op het arrest.

Het algemeen verbod in het GO kwam er op 11 september. Het schooljaar was tumultueus gestart nadat de athenea in Antwerpen en Hoboken beslist hadden dat de hoofddoek niet langer welkom was. Enkele leerlingen stapten naar de Raad van State. Het verslag van de auditeur dat volgde, stelde dat het niet aan scholen was om een verbod op te leggen, wel aan een net. Het GO reageerde prompt en deed wat gevraagd werd.

De schorsing van de Raad geldt inderdaad niet voor scholen die al een verbod hadden, maar enkel voor de scholen die het zouden moeten invoeren door de beslissing van het GO. De invoering was gepland voor 1 september 2011. Op dit moment verandert er dus niks en de kans is groot dat het Grondwettelijk Hof voor die datum heeft laten weten of de decreetgever met een oplossing moet komen. (KH)