Direct naar artikelinhoud

Zwitserse Post sluit bankrekening WikiLeaks-oprichter Assange af

Postfinance, de bankpoot van de Zwitserse Post, heeft aangekondigd de rekening van Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, te hebben afgesloten wegens “valse opgave van zijn woonplaats”. WikiLeaks had op zijn website verzocht donaties te storten op Assanges rekening bij Postfinance voor het ‘Julian Assange Defence Fund’. Op de rekening zou zo’n 31.000 euro staan.

Volgens de Zwitserse Post gaf de oprichter van WikiLeaks bij het openen ervan “valselijke informatie” over zijn woonplaats. De postbank staat enkel open voor Zwitsers en mensen die in Zwitserland verblijven.

Assange is echter een Australiër en kan niet bewijzen dat hij in het Alpenland heeft gewoond, zo luidde het. Het is wel zo dat Assange nooit onder stoelen of banken gestoken heeft dat Zwitserland op zijn voorkeurslijstje stond als vluchtoord voor WikiLeaks.

Postfinance is het enige bedrijf niet dat WikiLeaks de deur wijst. Eerder deden onder meer ook de Amerikaanse bedrijven Amazon en PayPal dat al. Ook in Frankrijk, waar de server voor de Zwitserse website www.wikileaks.ch zich bevindt, is de politieke druk op het bedrijf in kwestie toegenomen.

Tegen Assange, die ergens in Zuidoost-Engeland vermoed wordt, loopt intussen nog altijd een internationaal aanhoudingsbevel. Het Zweedse gerecht wil hem aan de tand voelen in het kader van een verkrachtingszaak. Scotland Yard meldde gisteravond dat de bureaucratische procedure ter voorbereiding van Assanges arrestatie “afgerond was”.

(Belga/LD)