Direct naar artikelinhoud

Vlaming vraagt minister Crevits veiliger en betaalbaar verkeer

Als het aan de Vlaming ligt, moeten veiligheid en betaalbaarheid primeren in het verkeer. Dat blijkt uit de mobiliteitsenquête van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V), die in het voorjaar naar de mening van 13.035 Vlamingen peilde. Daaruit blijkt dat bijna een kwart van de Vlamingen verkeersveiligheid als een topprioriteit beschouwt. Veiligheid laat daarmee andere bekommernissen zoals snelheid (17,6 procent), op elk ogenblik kunnen vertrekken (12,1 procent) en de reistijd goed kunnen inschatten (10,4 procent) achter zich. Concreet wil meer dan 88 procent dat de wegen veiliger worden ingericht. Andere voorgestelde maatregelen voor meer veiligheid zijn sensibiliseringscampagnes (72 procent) en het stimuleren van openbaar vervoer (72 procent). De minst populaire maatregelen zijn het verhogen van de boetes, snelheidsbegrenzers in de auto of meer snelheidscontroles.

Opvallend: op de vraag naar de belangrijkste overheidsdoelstellingen voor mobiliteit, staat betaalbaarheid (22,8 procent) bovenaan het lijstje van de Vlaming. Dat lijkt nogal contradictorisch met de vraag naar meer veiligheid.

Crevits zal de resultaten alvast ter harte nemen bij het ontwerp van het Mobiliteitsplan Vlaanderen, dat in 2012 moet klaar zijn.

Onlangs bleek nog uit een studie van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) dat jongeren de gevaren van overdreven snelheid niet goed kunnen inschatten. Zo vindt 2 op 3 dat 140 km/u geen overdreven snelheid is wanneer het niet te druk is en 20 procent ziet er geen graten in om 70 km/u te rijden in de bebouwde kom.