Direct naar artikelinhoud

Verhofstadt tikt fikse premie op de kop voor restauratie Gents huis

Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) krijgt samen met twee gezinnen een restauratiepremie van 327.784 euro voor de verbouwing van hun toekomstige thuis in hartje Gent.

Verhofstadt verbouwt samen met twee andere gezinnen een historisch pand in de Lievestraat, in de schaduw van het Gravensteen. Het 'waterhuis' uit de tijd van keizer Karel stond vorige zomer te koop voor anderhalf miljoen euro, maar was van de kelder tot de zolder in een ruïne herschapen. Gelukkig is de ex-premier niet aan zijn eerste renovatie toe. Hij verbouwde al zijn huidige huis, een vier verdiepingen hoge patriciërswoning in Mariakerke. Ook zijn Toscaanse landgoed Meono Nuovo werd eerst volledig herbouwd en opgeknapt.

Voor het renovatieproject in Gent, dat geraamd wordt op 820.000 euro, doet Verhofstadt een beroep op de subsidies van de Vlaamse overheid, de provincie Oost-Vlaanderen en de stad Gent. Aangezien het huis in 1981 geclassificeerd werd als een beschermd monument, komen die overheden samen met een restauratiepremie die 40 procent van de kosten dekt. In dit geval is dat 327.784 euro.

Voor die fikse steun stelden Verhofstadt en co vorige zomer een architect aan die het huis volledig doorlichtte. Er werd een kostenraming gemaakt voor de renovatie van het laatgotische trappenhuis, de overwelfde kelders en de kamers in barokstijl. Zodra de verbouwing achter de rug is, zal het pand opgedeeld zijn in drie appartementen met elk een terras. Boven op een torenhuis komt een uitzichtspunt met een 360-gradenpanorama op de stad.

Na zes maanden wachten kreeg Verhofstadts dossier donderdag groen licht van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Veertig procent van de restauratiekosten worden volgens een vaste verdeelsleutel gespreid over de drie-eenheid stad, provincie en gewest. Het Vlaamse gewest heeft 204.865 euro veil, 25 procent van de totale kosten. De provincie Oost-Vlaanderen en de stad Gent leggen elk 7,5 procent of 61.459 euro bij.

De subsidiering van het project kan vragen oproepen. Is dit een voorbeeld van het matteuseffect, waarbij een goedbetaalde politicus de meeste vruchten plukt van sociale voordelen en services die bedoeld zijn voor de financieel zwakkeren? "Helemaal niet. De subsidies gaan naar het monument, niet naar de eigenaar", antwoordt Lieven Decaluwe (Pro Gent), bevoegd schepen voor monumentenzorg in Gent. "Bij de restauratie van zo'n prachtig, maar ook gigantisch huis komt veel kijken. Het Agentschap Onroerend Erfgoed legt zeer strenge richtlijnen op. Ook de lelijkste schouw moet dus hersteld worden met de juiste technieken en kleuren. Veluxramen zullen er niet komen."

Decaluwe is opgetogen over de renovatie van het herenhuis. "Het verhoogt de belevingswaarde van de stad. Iedereen is trots op zijn monumenten. Dat werd heel duidelijk bij de restauratie van de gevel van het stadhuis. Elke Gentenaar stond plotseling vol bewondering te kijken."