Direct naar artikelinhoud

Wilmots zwicht voor Praet

Komende woensdag (12/11, 20u45) spelen de Rode Duivels vriendschappelijk tegen IJsland. De zondag daarna (16/11, 18u) staat in het Koning Boudewijnstadion de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales op het programma. Bondscoach Marc Wilmots gaf zijn selectie, met debutant Dennis Praet.

"Ik zal de antwoorden geven nog voor de vragen komen." Marc Wilmots opende zoals we van hem gewend zijn. "Ik wil twee actuele thema's even verduidelijken. Op 24 oktober heb ik samen gezeten met Lieven Maesschalck. We hadden een discussie, waarbij beslist is om een einde te maken aan de samenwerking. Ik nam de beste beslissing voor het collectief. Bij deze reorganiseer ik de medische staf: dokters Geert Declercq - hij was de belangrijkste man in mijn carrière - en Kris Van Crombrugge, vier kinesisten en vier masseurs. Voorts is met Lieven afgesproken om geen commentaar meer te geven."

"Dan wat betreft het boek van Kevin De Bruyne (in die biografie staat een passage over de relatie van Thibaut Courtois met de toenmalige vriendin van De Bruyne, SK). Ik heb inderdaad gevraagd aan De Bruyne of ik Courtois uit de ploeg moest zetten. Dat was voor de interlands in Servië en thuis tegen Schotland. Maar zoiets was veeleer een vraag om te peilen naar de emotionele toestand van De Bruyne. Had Kevin 'ja' gezegd, dan had zoiets niet automatisch betekend dat ik Courtois op de bank had gezet. Maar dan was ik genoodzaakt om een dieper gesprek te hebben met allebei. Nu was dat niet nodig. Maar goed, Kevin maakte een klein foutje: ik hou niet zo van biografieën."

Benteke en Dembélé in basis

Dan het voetbal. Een paar opvallende namen werden geselecteerd in de ruimte selectie - 22 veldspelers plus drie doelmannen - voor de duels tegen IJsland en Wales. Pocognoli wordt opgevist, Vanden Borre grijpt opnieuw zijn plaats als rechtsachter, Benteke is terug na meer dan een half jaar afwezigheid door een achillespeesblessure en Praet is nieuw.

De bondscoach voegde eraan toe: "De geblesseerden Vermaelen, Mirallas en Defour zijn normaal certitudes. Tielemans, Meunier en Thorgan Hazard zijn de voorbije weken zeer intensief gescout en kwamen in aanmerking voor een selectie."

Zij haalden de lijst niet, Dennis Praet wel. Dat maakt met Ciman en Vanden Borre drie jongens uit de Belgische competitie. "De beste positie van Praet is die achter een spits", aldus Wilmots. "De jongste twee maanden maakte hij een enorme progressie. Praet heeft een groot loopvermogen, opvallend veel kracht, is een vechter en zijn balvaardigheid heeft me verrast. Zijn selectie is mee te danken aan het werk onder beloftencoach Johan Walem en aan Besnik Hasi, zijn trainer bij Anderlecht. Praet zal op zijn positie in de nationale ploeg wel moeten concurreren met De Bruyne en Chadli."

Ook over Christian Benteke is Wilmots vol lof. "Conditioneel is Benteke in orde. Wie de wedstrijd van Aston Villa tegen Tottenham zag, merkte dat Benteke top was. Hij zal aan de aftrap staan tegen IJsland. Net als Dembélé, die speelminuten moet krijgen. Met Benteke, Lukaku en Origi beschik ik nu over drie sterke spitsen, waarbij het zal afhangen van de tegenstander wie aan een wedstrijd begint."

Tot slot gaf Wilmots nog mee dat hij Fellaini, goed bezig bij Manchester United, momenteel veeleer als een controlerende middenvelder beschouwt.

De Rode Duivels beginnen de trainingsweek maandag om 16 uur in het oefencomplex van Anderlecht in Neerpede.