Direct naar artikelinhoud

Lesbische koppels scheiden vaker dan homoparen

In 2012 vonden in ons land 1.052 holebihuwelijken plaats, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Het gaat om 543 huwelijken tussen twee mannen en 509 huwelijken tussen twee vrouwen. Opvallend: lesbische getrouwde stellen gaan vaker uit elkaar.

Sinds het mogelijk is voor twee personen van hetzelfde geslacht om te trouwen, vanaf 1 juni 2003, zijn er in ons land jaarlijks ongeveer 1.100 mannen en 1.000 vrouwen die in het huwelijk treden. Omdat het totale aantal getrouwde holebikoppels jaarlijks toeneemt, stijgt ook het aantal echtscheidingen jaar na jaar.

Net als in alle voorgaande jaren vonden er in 2012 meer scheidingen plaats van lesbische koppels dan van homokoppels: 153 tegenover 108. Nochtans zijn er in totaal minder huwelijken tussen twee vrouwen dan tussen twee mannen.

"Het is nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden, maar ook in andere landen scheiden lesbische stellen relatief vaker dan homokoppels", zegt Yves Aerts van holebiorganisatie Çavaria. "Een verklaring daarvoor hebben we niet, maar er zijn wel elementen die een antwoord kunnen bieden."

Zo zou er bij twee getrouwde vrouwen vaker een kinderwens in het spel zijn. "Dat kan zorgen voor stress. Zeker wanneer de ene partner kinderen wil en de andere niet", zegt Aerts. Daarnaast blijkt uit sociologisch onderzoek dat vrouwen hun frustraties minder makkelijk uiten.

Tot slot wijst Aerts op een verschil in visie op het huwelijk tussen mannen en vrouwen. "Mannen kennen mannen. Wanneer een van beide vreemdgaat, zien ze dat sneller als 'iets wat kan gebeuren'. Bij vrouwen ligt dat mogelijk iets gevoeliger."

Duet-relatietherapeute Rika Ponnet merkt op dat mannen vaak honderd procent zeker zijn van hun seksuele geaardheid op het moment dat ze in het huwelijk treden. "Bij vrouwen is dat niet altijd het geval. Ik zie soms vrouwen in mijn praktijk die voor een lesbische relatie kiezen vanuit een negatief manbeeld of vanuit een angst voor het andere geslacht. Later merken ze dat ze toch beter bij een man passen. Omgekeerd heb ik het nog maar één keer meegemaakt dat een man uit een homoseksuele relatie bij nader inzien toch voor een vrouw koos."

lesbische koppels scheidden in 2012, tegenover 108 homoseksuele paren