Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Wetenschappers gaan op Antarctica boren naar ijs van 1,5 miljoen jaar oud

WetenschapEen groep Europese wetenschappers trekt volgend jaar naar Antarctica om er te boren naar het oudste ijs ter wereld. Het moet ons meer leren over hoe ons klimaat de afgelopen 1,5 miljoen jaar veranderde en het kan ons helpen om prognoses te maken voor de toekomst.

5 reacties

  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Een belangrijk punt dat niet wordt verteld is dat in het verleden de temperatuur eerst veranderde en dan pas het CO2 gehalte met honderden tot duizenden jaren vertraging. Dus de temperatuurverandering was de oorzaak, de CO2 verandering het gevolg. Wanneer het CO2 gehalte dan veranderde had dat geen meetbare invloed op de temperatuur. Dus het effect van CO2 op de temperatuur is minimaal...
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Jan De Borger, de verplaatsing van de continenten is lang niet zo snel dat Antarctica niet ongeveer op dezelfde plaats lag 1,5 miljoen jaar geleden als vandaag. Verder is er een duidelijk verschil in dichtheid en stroomgeleiding tussen winter sneeuw/ijs en zomer sneeuw/ijs, zodat men met radar, geleiding en simpelweg tellen het aantal jaren kan bepalen dat het ijs is gevormd.
  • P R

    5 jaar geleden
    Wat een HOAX, er zijn voldoende bewijzen voor vele opwarmingen in het verleden. Gelijkaardige onderzoeken hebben uitgewezen dat in de tijd van de dinosauriers het CO2 gehalte vele malen hoger was dan vandaag. Iemand die de discussie héél recent gevolgd heeft in de Nederlandse politiek omdat het KNMI de statistieken van de voorbije 80 jaar heeft "aangepast" waaruit nu blijkt dat er de laatste 20 jaar "plots" meer hittegolven zijn?
  • jan De Borger

    5 jaar geleden
    Wie zegt dat er dat 1.5 miljoen jaar geleden ijs was op Antarctica, en dat Antarctica op dezelfde plaats ligt als toen. Ze kunnen ons wijs maken wat ze willen.
  • marleen mertens

    5 jaar geleden
    waarom is dat nodig? Laat de natuur gerust er word al zoveel vernietigt zonder zulke toestanden met de naam ,wetenschap !!! Vliegen naar Mars of de Maan ,allemaal wetenschap !!!! Kost miljarden en waarom ?