Direct naar artikelinhoud

'Rekeningrijden kan pendelaar duizenden euro's kosten'

Een op de twee spitspendelaars heeft geen aanvaardbaar alternatief voor de auto en zal tot duizenden euro's extra belasting moeten betalen indien de overheid rekeningrijden invoert. De overheid zoekt naar oplossingen om de files op de wegen aan te pakken en wil via rekeningrijden automobilisten richting alternatieven duwen, zegt VAB. "Maar het is onaanvaardbaar dat de lasten van rekeningrijden eenzijdig door de werkende bevolking gedragen zullen worden." De tarieven die het Federaal Planbureau in een nota voorstelt zijn 14 cent per kilometer tijdens de spits en 2 cent tijdens daluren.

Thuistaal op de basisschool is goed voor leerlingen

Het toelaten van een thuistaal in het onderwijs heeft geen negatief maar ook geen positief effect heeft op de ontwikkeling van het Nederlands. Meertaligheid positief benutten in de basisschool leidt wel tot een groter welbevinden en zelfvertrouwen bij leerlingen, zo blijkt uit onderzoek van de UGent en de KU Leuven, in opdracht van de stad Gent. Als leerlingen hun moedertaal mogen gebruiken tijdens informele momenten, dan voelen ze zich zelfverzekerder. Dat zou vooral in de kleuterklas duidelijk zijn. Eerst leren schrijven in de thuistaal had geen positief of negatief effect.

66 banen weg bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Het ZNA wil zijn personeelsbestand afslanken met 66 voltijds equivalenten of ongeveer 90 effectieve werknemers. Die verpleegkundigen, zorgkundigen en paramedischemedewerkers, zoals kinesitherapeuten, zullen niet vervangen worden wanneer ze uit dienst gaan. Die besparing is het gevolg van een verminderde financiering na een fusieoperatie in 2004. Afdankingen komen er dus niet, wel wordt het personeel anders georganiseerd. De vakbonden vrezen dat die toegenomen flexibiliteit net voor meer overuren zal zorgen, terwijl er nu nog 100.000 openstaande meer- en overuren zijn.

Tiener doet zich voor als militair en randt leerlingen aan

In het Vlaams-Brabantse Roosdaal is een 16-jarige opgepakt die meisjes heeft betast in een school. Hij deed zich voor als legerarts van de luchtmachtbasis in Koksijde die reanimatietechnieken kwam aanleren. De directie geloofde hem, maar tijdens de oefeningen hartmassage en mond- op mondbeademing werd snel duidelijk dat hij seksuele bedoelingen had. Volgens de leerlingen was de man bijzonder brutaal en handtastelijk, waarop ze naar de directie stapten. De jongeman, die alles tot in de puntjes had voorbereid, is opgesloten in een jeugdinstelling. De leerlingen krijgen extra begeleiding.