Direct naar artikelinhoud

'Verwoestende' crystal meth gesignaleerd

De harddrug methamfetamine, beter bekend als crystal meth, trekt door Europa. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving. De hoeveelheid inbeslagnames van het voornaamste bestanddeel is vervijfvoudigd: van 4.900 liter in 2009 tot 26.300 liter in 2010. Vijfduizend daarvan werd in ons land aangetroffen.

De drug wordt al langer veel gebruikt in Scandinavië en Oost-Europa. Het centrum meldt dat crystal meth oprukt naar het westen. Uit een analyse van het rioolwater in twintig Europese grootsteden doken alvast sporen ervan op in Antwerpen en Brussel. "Het werkt zeer verslavend", zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). "Je kunt het maken door een geneesmiddel tegen neusverkoudheid om te zetten. In de Verenigde Staten is het spuiten ervan wijdverbreid. Dat ben ik hier nog niet tegengekomen. In pilvorm is het wel al aangetroffen."

Ook de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD) maakt zich zorgen. "Bij hulpverleners bestaat schrik voor methamfetamine", zegt directrice Marijs Geirnaert. "Het is een zeer verslavend en zelfs verwoestend product."

Crystal meth zorgt bij lage dosissen voor een verhoogde concentratie en extra energie. Bij groter gebruik kan het zorgen voor euforie en een egoboost. De harddrug stimuleert de hersenen om dopamine vrij te geven, wat voor genot en blijdschap zorgt. Bij chronisch gebruik kan het zorgen voor hartklachten, depressies, angstaanvallen en zelfs schizofrenie.

De drug wordt gerookt, gesnoven of geïnjecteerd. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt door piloten van de Wehrmacht en de geallieerden. Binnen de verschillende legers werden er miljoenen tabletten verspreid. Het experiment werd stopgezet nadat bleek dat soldaten geïrriteerd raakten en agressiever handelden.