Direct naar artikelinhoud

Loterij krijgt monsterboete

De Nationale Loterij heeft een boete van 1,190 miljoen euro aan haar been. De reden: 'misbruik van machtspositie bij de lancering van sportweddenschaps-product Scooore!'

Het is de Belgische Mededingingsautoriteit die de boete opgelegd heeft. In een persbericht stelt de Nationale Loterij de boete "voor kleine inbreuken" te aanvaarden.

De inbreuk bestond in het eenmalig gebruik van contactgegevens van personen om per e-mail in januari 2013 de lancering van Scooore! aan te kondigen. Die personen zijn geregistreerd in de IGS-databank die de Nationale Loterij verwierf in het kader van haar wettelijk monopolie op de organisatie van openbare loterijen. Volgens het auditoraat bij de Mededingingsautoriteit waren die gegevens bovendien "niet reproduceerbaar door concurrenten op de markt tegen redelijke financiële voorwaarden en binnen een redelijke termijn".

Voorts vroeg de Nationale Loterij in 2011 en 2013 bij sommige verdelers van Scooore! "bepaalde commercieel gevoelige informatie over concurrerende aanbieders van sportweddenschappen" op en ontving de Loterij die informatie ook.

De boete zelf zal geen impact hebben op het resultaat van de Nationale Loterij aangezien de nodige provisies werden aangelegd, aldus de Loterij in een persbericht. De Nationale Loterij biedt Scooore! aan sinds 15 januari 2013 via dagbladhandelaars en sinds 29 juli 2013 ook via internet.