Direct naar artikelinhoud

Socialisten schieten pensioenhervorming af

Het voorstel om de pensioenen te hervormen zaait onrust in de Wetstraat. Twaalf experten presenteren op vraag van de regering een plan waarin je een hoger pensioen verzamelt door langer te werken en meer te verdienen. Tot grote ergernis van sp.a en PS.

"Deze voorstellen zijn geen redelijke werkbasis." Dat PS-voorzitter Paul Magnette niet blij is met het voorstel om de pensioenen te hervormen, is een understatement. De Franstalige socialisten reageren uiterst negatief op het rapport dat is opgesteld op vraag van bevoegde ministers Alexander De Croo (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR).

Het rapport had heel wat voeten in de aarde. Twaalf gerenommeerde pensioenexperten gingen een jaar lang op zoek naar recepten om ons pensioensysteem betaalbaar te houden. Onder leiding van voormalig sp.a-minister Frank Vandenbroucke heeft de Pensioencommissie een reeks aanbevelingen voorgelegd.

De volgende regering staat voor een zware opdracht. Wil ze ieders pensioen kunnen garanderen, dan moeten er deze legislatuur grote hervormingen komen. De commissie pleit voor een puntensysteem waarbij je elk jaar punten verzamelt. Het uitgangspunt: hoe meer je verdient en hoe langer je werkt, hoe hoger je pensioen.

Voor de Franstalige socialisten is het voorstel een regelrechte aanval op de pensioenen. De PS schiet het hele rapport af. "Onze bekommernissen sluiten aan bij die van de vakbonden. Voorstellen als de verschuiving van de pensioenleeftijd naar 67 jaar of de daling van de pensioenen van werknemers in de openbare diensten zijn niet redelijk", luidt het.

Ook sp.a-voorzitter Bruno Tobback reageert kritisch. "Dit rapport is nuttig, maar ik zie sommige voorstellen echt niet zitten. Zo telt tijdskrediet niet meer mee voor de berekening van het pensioen. Als je dat mogelijk maakt voor werknemers, mag je hen daar aan het einde van hun carrière niet voor afstraffen." Tobback reageert ook teleurgesteld "omdat het rapport een uniforme pensioenleeftijd oplegt".

Belangrijke kanttekening: Magnette en Tobback gaan heel kort door de bocht. Zo stelt de Pensioencommissie niet voor om de pensioenleeftijd te verhogen tot 67 jaar. De experten formuleren enkele voorstellen van tijdskrediet die minder gul zouden worden toegestaan dan vandaag. Maar wie tijdskrediet krijgt, mag het nog altijd meetellen in de berekening van het pensioen.

N-VA, CD&V en Open Vld zijn karig met commentaar. De Croo: "Het is aan de meerderheid van het nieuwe parlement om duidelijke beslissingen te nemen." De partijen reageren wel gepikeerd op de uithaal van de socialisten.

"De zes partijen van de federale regering hebben samen besloten om deze experten aan te stellen. Daarmee hebben ze hun gezag aanvaard", zegt staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V). "Het rapport nu naar de prullenmand verwijzen is dus onbegrijpelijk." >>FOCUS 12-13