Direct naar artikelinhoud

Sjarapova al knokkend, Halep vlot naar finale

Na een turbulent vrouwentoernooi op Roland Garros krijgen we morgen toch een eerder logische finale tussen Maria Sjarapova (WTA 8) en Simona Halep (WTA 4). Een heruitgave van de eindstrijd in Madrid enkele weken terug.

Wim Fissette en zijn pupil Simona Halep hebben hun grote droom dus waargemaakt. De 22-jarige Roemeense won in de halve finale alweer zonder setverlies (6-2, 7-6) van Andrea Petkovic (WTA 28) en plaatste zich zo voor haar allereerste grandslamfinale. Anderhalve set was Halep onverstoorbaar en maakte ze prachtige hoeken op de court Philippe Chatrier. Daarmee toonde ze aan zonder twijfel de meest getalenteerde gravelspeelster van het moment te zijn. Enkel op het eind bekroop de spanning haar een beetje, maar ook Petkovic had de bibber en dus kon Halep het in de tiebreak uitmaken. "Ik heb hier geen woorden voor", slikte ze, "Te veel emoties, ik voel me geblokkeerd. Maar het is een ongelooflijk gevoel om in de finale van een grandslamtoernooi te staan."

In die finale speelt Halep tegen Maria Sjarapova. De Russin geraakte in een derde opeenvolgende Roland Garroseindstrijd - enkel Evert, Navratilova, Graf, Seles, Sanchez en Henin deden haar dat voor - na een fel bevochten zege (4-6, 7-5, 6-2) op Genie Bouchard (WTA 16). Het was tevens de derde wedstrijd op rij dat Sjarapova terugkwam na een verloren eerste set. "Ach, het is niet belangrijk hoe je de eerste set beëindigt maar wel hoe je de derde set afmaakt", liet Sjarapova haast achteloos vallen. Nochtans had deze halve finale heel wat van haar geëist. "Ik heb geknokt, ik heb gewerkt en ik heb een manier gevonden om te winnen. Daar ben ik blij mee." Nooit eerder werd Sjarapova zo onder druk gezet door een debutante op dit niveau. Bouchard pakte de bal nog vroeger dan de 27-jarige Russin en liet die zoveel mogelijk lopen. "Zij heeft nogal wat uitstraling op de baan", wist de 20-jarige Bouchard. "Maar ik probeer dat ook te tonen en voor elke bal te gaan. Ik geloof er ook echt in dat ik meekan met de toppers. Maar ik heb nog wat weg af te leggen." Op de weg van Sjarapova richting een vijfde grandslamtitel staat nog maar één obstakel: Simona Halep. In Madrid enkele weken geleden ging die na een knappe, eerste set fysiek door de knieën. Die kans lijkt nu zo goed als onbestaand. Al zullen de emoties wel een belangrijke rol spelen. "Ik weet nu niet hoe ik mij zaterdag ga voelen", zei Halep. "Maar ik ga trachten ervan te genieten." Wim Fissette zal dat zeker ook doen.