Direct naar artikelinhoud

Ierse vrouw sterft nadat katholieke dokter haar abortus weigert

In Ierland klinkt opnieuw de roep om de strenge abortuswetgeving te herzien na de dood van een zwangere vrouw. Die mocht ondanks een levensbedreigende situatie geen abortus laten plegen.

Abortus is in principe verboden op het katholieke eiland. Alleen wanneer het leven van de moeder in het geding is, is het in theorie mogelijk tot abortus over te gaan. Dat hangt echter af van de inschatting van de behandeld arts én van de sterkte van diens religieuze overtuiging. De uit India afkomstige Halappanavar (37), een tandarts en klassiek danseres, had de pech dat ze in het ziekenhuis van Galway werd behandeld door een uiterst conservatieve gynaecoloog.

Ze werd op 21 oktober in het ziekenhuis opgenomen. Het werd al snel duidelijk dat ze een miskraam zou krijgen. Zij en haar man, een ingenieur, smeekten de artsen herhaaldelijk om de 17 weken oude foetus te aborteren. Dat werd geweigerd omdat het hartje nog klopte.

"Dit is een katholiek land", kregen ze steevast te horen. Dat Halappanavar, een Hindoestaanse, bloed overgaf, enkele keren flauw viel en hevige pijnen leed veranderde niets aan dit oordeel. Een week later, na de miskraam, stierf ze.

Zowel het ministerie van Volksgezondheid als het ziekenhuis hebben een onderzoek ingesteld. In Dublin heeft Patrick Nulty, Kamerlid van de regerende Labor Party, gezegd dat het de hoogste tijd een menswaardige abortuswetgeving op te stellen. Dat is echter taboe bij de grote coalitiepartner Fine Gael, dat een grote aanhang heeft onder strenggelovige plattelandsbewoners. Een toenemend aantal Ieren, met name jongeren, is echter voorstander van versoepeling.

Veranderingen zijn louter en alleen onder Europese druk tot stand gekomen. In 1992 was een 14-jarig meisje, dat zwanger was geraakt bij een verkrachting, met succes naar het Europese Hof gestapt. Ze kreeg niet alleen het recht de abortus te ondergaan in Ierland, maar ook het recht om te mogen reizen naar een land waar het wel toegestaan is.

Ook het, op papier, toestaan van abortus wanneer het leven van de moeder in gevaar is, is te danken aan Europese tussenkomst.