Trump voor het eerst sinds mei voorop in laatste peiling

Ruim een week voor de verkiezingen ligt Donald Trump voor het eerst sinds mei voorop in de peilingen. Volgens de peiling van ABC en de Washington Post staat de Republikein met 46 procent momenteel 1 procentpunt voor op Clinton. Een opflakkering van "e-mailgate" doet de Democrate dus geen goed.
AFP or licensors

De peiling van ABC en de Washington Post is afgenomen na het nieuws dat de FBI het onderzoek naar het mailverkeer van de Democrate heropent. In de peilingen van de voorbije weken en maanden hield Clinton Trump steevast op vrij stabiele achterstand.

Deze laatste peiling toont andere krachtsverhoudingen, ook al is het verschil niet significant. Toch is het de eerste keer sinds de voorverkiezingen in beide partijen dat Trump officieel op voorsprong komt. Over alle grote peilingen heen loopt Trump echter nog altijd ruim twee procent achter op zijn concurrente, al loopt hij de laatste weken wel wat in.

Los van de voorkeur voor hun kandidaat boert ook het enthousiasme van Clinton bij achterban achteruit. 45 procent van de bevraagden die voor Hillary kiest, noemt zich "enthousiast" over die keuze, tegenover 53 procent enthousiastelingen voor Trump. In het geval van de Republikein blijft dat enthousiasme al gedurende een maand stabiel, terwijl dat van Clinton tegenover vorige maand (52%) fel is gedaald.

Is een peiling maar een peiling?

Ruim een week voor de stembusgang wijst ABC erop dat deze peiling niet per definitie de verkiezingsuitslag voorspelt. In 2012 lag Mitt Romney rond deze tijd een procentpunt voor op Barack Obama, en haalde die laatste toch een tweede ambtstermijn binnen. Ook Democraat John Kerry lag in 2004 voor op Bush, maar kon ook diens herverkiezing niet verhinderen.

Meest gelezen