Direct naar artikelinhoud

Vrees voor geweld bij nederlaag Trump

In de VS neemt de vrees toe dat de aanhang van Donald Trump een nederlaag op 8 november moeilijk kan verkroppen. Rond zijn speeches wordt de sfeer steeds agressiever. Gaat de Republikein niet te ver in zijn polarisatie?

Democraten, maar ook sommige Republikeinse leiders beginnen zich steeds meer zorgen te maken over de felle taal die presidentskandidaat Donald Trump uitslaat. De vastgoedtycoon fulmineert dag in dag uit tegen de media, die volgens hem samen met Hillary Clinton bezig zijn de verkiezingen te 'stelen'. Ook bij de stemlokalen zou volgens Trump worden gefraudeerd.

Al eerder dit jaar suggereerde Trump dat hij de verkiezingen alleen door fraude zou kunnen verliezen, maar sinds de ene na de andere vrouw hem beschuldigt van ongewenste intimiteiten heeft hij alle registers opengetrokken. "We staan bijna gelijk in de peilingen. Maar wil je wel geloven dat ik veel vrouwelijke kiezers heb verloren door verzonnen gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden? De media vervalsen de verkiezingen!", klaagde hij op Twitter.

'Dode mensen stemmen'

Trumps aanhangers zijn ervan overtuigd dat er sprake is van een grootscheepse samenzwering om hun voorman uit het Witte Huis te houden. Trump zelf wakkert hun woede aan met oproepen om op verkiezingsdag, 8 november, te posten bij de stemlokalen om te voorkomen dat er wordt gefraudeerd. Onder zijn aanhang gaat het gerucht dat de Democraten van plan zijn bussen vol illegalen naar de stembureaus te brengen.

Ook circuleren er videobeelden van Democraten die stapels stembiljetten in stembussen proppen, zogenaamd bij het vervroegd stemmen. In feite blijken dat beelden te zijn van de recente parlementsverkiezingen in Rusland. Toch is 73 procent van de Republikeinen er volgens een peiling van de nieuwssite Politico van overtuigd dat er vals spel zal worden gespeeld bij de verkiezingen.

Trump krijgt bijval van medestanders als Newt Gingrich, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Volgens Gingrich zou Trump 15 punten voorstaan op Clinton als de media niet zo 'eenzijdig' waren. En natuurlijk zullen de Democraten volgens hem knoeien met de stemmen: "Dode mensen stemmen doorgaans op de Democraten, niet op de Republikeinen."

Op verkiezingsbijeenkomsten van Trump wordt de sfeer steeds agressiever. Sommige aanhangers dreigen met geweld om 'Crooked Hillary', zoals ze steevast door het Trump-kamp wordt genoemd, uit het Witte Huis te houden. Trumps campagneteam heeft afstand genomen van die oproepen tot geweld, maar ook in de top van de Republikeinse partij maakt men zich zorgen over wat hij heeft losgemaakt met zijn voortdurende klachten over 'stembusfraude'.

Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, liet merken dat hij Trumps bewering dat het 'allemaal doorgestoken kaart' is onverantwoordelijk vindt. Zelfs Trumps running mate Mike Pence heeft zich van diens uitlatingen gedistantieerd. Volgens anderen brengt Trump de democratie in gevaar met zijn ongefundeerde aantijgingen. Zij wijzen erop dat de organisatie van de verkiezingen niet in handen is van Washington, maar van de (vaak Republikeinse) overheden in de verschillende staten.

Maar Trump houdt vol. "Waarom doen de Republikeinse leiders alsof er niets aan de hand is? Zo naïef!", schamperde hij maandag in een tweet.

Recept voor onenigheid

Ex-burgemeester van New York Rudy Giuliani waarschuwde dat de Democraten vooral in de binnensteden zullen proberen fraude te plegen. Om dat te voorkomen wil het Trump-kamp onder het motto 'Stop the Steal' op verkiezingsdag eigen exitpolls bij de stemlokalen houden. Een recept voor onenigheid, zeggen sommige politici. Zij voorspellen dat het zal uitlopen op een herhaling van de chaos bij de verkiezingen in 2000, met als verschil dat het klimaat nu veel meer gepolariseerd is.

Onbekenden wierpen dit weekeinde een brandbom naar een Republikeins partijkantoor in Noord-Carolina. Trump stookte het vuur in figuurlijke zin op met een tweet waarin hij zei dat de aanslag het werk was van "beesten die Clinton en de Democraten vertegenwoordigen".