Direct naar artikelinhoud

Geen plaat, toch volle zalen

Vijfduizend tickets vlogen de deur uit in nog geen uurtje. En wanneer u dit leest, kunt u fluiten naar een ticket voor Bazart in de Lotto Arena. Ongezien voor een groep die zelfs nog moet debuteren. 'Bazart zou weleens Sportpaleizen kunnen vullen.'

"Vijfduizend tickets verkopen in één uur met een band die nog geen plaat uit heeft? Allee, man. Effe serieus blijven." Jan Digneffe, een booking agent van Live Nation, had je een paar maand geleden nog in je gezicht uitgelachen wanneer je hem had verteld dat een groep als Bazart zo'n hoge vlucht zou nemen. Was het daarom dat het concert van Bazart op 1 april zou doorgaan in de Lotto Arena? Maar nadat de ticketverkoop een uurtje liep, ebde die sérieux ook bij hem weg. "Wat zeg ik? Sérieux is gewoon dood. Het is volgens mij nog nooit gebeurd dat een groep zonder debuut een zaal van dat formaat uitverkoopt."

Eind september ligt die eerste worp van Bazart in de rekken, maar gisteren gingen die tickets vlotter over de toonbank dan bij het leeuwendeel van internationale kleppers. De verbazing bij de Gents-Antwerpse groep is dan ook groot, zij het niet compleet. "Het was een berekend risico", legt manager Alexander Vandriessche uit. "Dezer dagen moet je niet te veel op veilig spelen. Vandaag geldt vaak: alles of niets. Je kunt bijvoorbeeld ook te lang wachten om een grote sprong te wagen. Als je dan net over je piek heen blijkt, is alles om zeep. De sterren moeten precies goed staan."

Droompassage op festivals

Dat doen ze al langer. Zelf herinneren we ons nog hoe we in alle ernst een berichtje stuurden naar bovengenoemde manager, na het concert van Bazart in de AB Club vorige herfst. "Vertel maar eerlijk", vroegen we hem. "Hoeveel mensen hebben jullie omgekocht om hier de longen uit hun lijf te staan schreeuwen?" Tussen de songs door werd de groep immers voortdurend overspoeld met een zondvloed aan schrille kreetjes en opgewonden applaus. Hoogst ongebruikelijk voor een groep die niet eens zo veel op de radio werd gedraaid.

Op het moment dat Studio Brussel 'Goud' oppikte, met zijn catchphrase "liever snel naar de hel, dan traag naar de hemel", was Bazart al een bescheiden fenomeen op YouTube. Niet alleen het posterboy-appeal en het Eurosong for Kids-verleden van de groep bleken schatplichtig aan dat succes. Net zo goed hoorde je meteen hoe hun dromerige popmuziek gensters sloeg bij de jeugdige generatie. Singles als 'Tunnels' en 'Goud' zijn stevig gebeiteld in de sound van vandaag, weifelend tussen dreampop, elektronica én de erfenis van Gorki.

Voor een jonge groep die in de moedertaal opereert, lijkt de komst naar de Lotto Arena een overhaaste en overmoedige beslissing. Maar na een droompassage op Rock Werchter en Pukkelpop, is die stormloop niet helemaal onbegrijpelijk.

"We weten allemaal dat het hoogtepunt van Rock Werchter hier en nu gaat plaatsvinden", glunderde presentator Otto-Jan Ham nog, vlak voor Bazart het podium zou opkomen deze zomer. Het was vroeg op de middag, maar zijn woorden bleken profetisch. De waanzin was compleet en na het festival werden ze her en der opgepikt als dé revelatie.

"Dat we de Lotto zo snel vullen, ligt natuurlijk ook voor een groot deel aan de AB die we op korte tijd uitverkocht kregen in mei", zegt Vandriessche. "Volgende maand spelen ze daar opnieuw twee concerten, en die tickets raakten nog zoveel sneller de deur uit. Daardoor voelden we ons gesterkt om het erop te wagen. We rekenden vooraf niet eens op zo'n snelle verkoop, al hoopten we er stiekem wel op." (lacht)

Die andere revelatie

De enige Vlaamse groep die vandaag een vergelijkbaar sneltreinparcours kent, is Oscar and the Wolf. Die vulden zopas voor een tweede keer het Sportpaleis. Ditmaal waren de tickets in een zucht de deur uit. Frontman Max Colombie gaf evenwel eerder in De Morgen aan dat Bazart hen vroeg of laat zal aftroeven in België. "Wedden dat zij vroeger dan ik vijf Sportpaleizen uitverkopen? Als dat mij al ooit lukt."

Bij Bazart moeten ze daarmee lachen. Een even spectaculaire visuele show als bij Oscar and the Wolf hoef je sowieso niet te verwachten. "Al is het wél de bedoeling om zo ver mogelijk te gaan: achteraf moeten de mensen over het concert spreken, en je moet hen een reden geven om terug te komen."

Het valt volgens de entourage ook niet uit te sluiten dat Bazart effectief ooit Clouseau achterna gaat, en verschillende Sportpaleizen vult. "Maar bedenk wel dat de broers Wauters er twintig jaar over deden om daar te raken, en er een ander soort act op nahouden. Dromen mag, natuurlijk. Alleen proberen we altijd realistisch te blijven. We hollen niet te erg vooruit op de feiten. Maar vooruitkijken moet. Er spelen nu al verschillende scenario's in ons achterhoofd voor Bazart. Zelfs wanneer de groep straks geen beste beurt zou maken in de Arena."

Echo van Bazart verschijnt 23/9 bij PIAS Bazart speelt 8/10 + 9/10 in de AB, en op 1/4 in de Lotto Arena van Antwerpen. Alles is uitverkocht.