Direct naar artikelinhoud

'Te blote meisjes snoepen te veel klanten af'

In Gent moeten prostituees straks 120 euro ophoesten als de politie hen op straat of achter het raam betrapt in lingerie of bikini. 'Om de files en de overlast in de rosse buurt tegen te gaan', zegt burgemeester Daniël Termont. Opvallend: de meeste prostituees zijn pro.

Auto's die bumperrijden en om de haverklap voor een vitrine stoppen: de buurtbewoners zijn de overlast in de straten rond het zogeheten Glazen Straatje in het hart van Gent beu. Ook voor burgemeester Daniël Termont is de maat vol. Hij zegt ook de oorzaak van dat slakkentempo van auto's in de straten aan het Zuid te kennen. "Sommige meisjes zijn gewoon te bloot. Ze hitsen in een negligé, monokini of soms helemaal naakt de voorbijgangers op. Daardoor ontstaan in een mum van tijd kijkfiles. Dat brengt een pak kabaal en frustratie mee. En vergeet ook niet: in die straten wonen of passeren ook kleine kinderen. Die worden dan op klaarlichte dag geconfronteerd met geroep en obsceen gedoe. Dat kan gewoon niet meer."

Nu maandag al komt de oplossing op de agenda van de gemeenteraad: het politiereglement wordt strenger. "Het is verboden om naakt of slechts gekleed in lingerie, badpak, bikini of doorschijnende kledij de aandacht van het publiek op de openbare weg te trekken of klanten te lokken", klinkt het nieuwe reglement. Ook nieuw en voortaan verboden voor prostituees in Gent: dansen, seksuele handelingen uitbeelden en op de ruiten tikken. Wie zich aan deze nieuwe spelregels bezondigt, kan zich verwachten aan een GAS-boete van 120 euro. Toch wil Termont niet horen van pestgedrag tegenover de Gentse prostituees. "Ik ben geen puritein, verre van zelfs. Een stad als Gent heeft prostituees nodig. Maar ze moeten zich aan de regels houden." Termont zegt dat het vaak nieuwe lichtingen meisjes zijn die zich geen moer aantrekken van de goede zeden. "Vroeger bereikten we de meeste meisjes en nodigden we hen regelmatig uit op overlegvergaderingen. Nu zijn er veel meisjes uit Oost-Europa. Die spreken de taal niet, blijven weg van het overleg en lappen de regels aan hun laars."

De Franstalige Cindy uit de Belgradostraat bevestigt. "Ik werk hier al twaalf jaar en meestal zijn het dezelfde die achterwerk en nog veel meer tonen: de nieuwe meisjes uit Oost-Europa. Zelf heb ik dat nooit gedaan", zegt ze terwijl ze haar outfit eens goed showt: een zwart schouderloos truitje en een rokje in dezelfde kleur. "Ik zou ook nooit in lingerie voor het raam willen zitten. Dat vind ik vulgair. En ook niet respectvol naar de buurtbewoners toe." De blondine zegt dat ze de démarche van het stadsbestuur toejuicht. "Ik ben blij. Eindelijk is iedereen gelijk voor de wet. Want natuurlijk laten sommige mannen zich gemakkelijker verleiden door dat extra naakt. Zo heb ik zeker al klanten verloren." Ze vindt ook niet dat ze beknot wordt in haar werk. "Mijn vitrine afpakken: dat zou me boycotten zijn."

Eenzelfde geluid bij Sofie, wat verderop aan de overkant van de straat. Ze is uitbaatster van een bar en zelf ook dienster. "Vind je mij niet sexy in mijn grijs kleedje", vraagt ze terwijl ze met haar donkerbruine ogen rolt. "Ik vind dit stijlvol. Ik heb het niet nodig om in mijn blote borsten achter het raam te zitten. Op de ramen tikken doe ik sowieso ook al niet. Als de mannen binnen willen komen, zullen ze wel komen. Wat ik dan doe om hun aandacht te trekken? Niets. Meestal lees ik in mijn wijncursus als ik voor het raam zit." Sofie heeft de vergaderingen met het stadsbestuur en de buurtbewoners bijgewoond. "Ik begrijp de klachten van de buren. Ik heb een goed contact met veel gewone mensen hier in de straat. Soms hoor ik dat bepaalde buren niet graag voorbij een raam passeren omdat de meisjes altijd buiten staan met gezelschap. Ik snap dat. En ook de files die zich vormen voor die te blote meisjes: dat is ook niet in mijn voordeel." Sofie zegt dat de regels overigens niet nieuw zijn en haalt er prompt een dikke map bij. "Hier: ik laat elk meisje een contract tekenen als ze hier achter het raam wilt zitten. Dat ze zich deftig moet kleden en niet op het raam mag tikken."

Het nieuwe reglement start vanaf 1 oktober. Manuel Mugica Gonzales van de Gentse politie zegt dat er regelmatige controles zullen volgen. "In de nabije toekomst komen er ook grootschalige controles specifiek op Noord-Fransen die hier in het weekend problemen veroorzaken. Carrousselrijden kunnen we ook beboeten. En daarnaast hebben we in het reglement ook een verbod op tippelen op straat laten toevoegen. Ook klanten die meisjes op straat oppikken kunnen zich aan een boete verwachten. Pro-actief omdat er vanalles beweegt in Brussel. We willen niet riskeren dat die weggejaagde vrouwen uit Brussel straks in Gent de straat doen."

Sofie zegt dat ze de controles toejuicht. "Maar de politie zal dan wel moeten zorgendat ze manschappen genoeg hebben. Een week of twee geleden heb ik de politie nog gebeld omdat er een collega in haar string voor het raam zat. Ik heb haar daarop aangesproken. Haar antwoord: dat ik haar baas niet ben. De politie is toen niet gekomen. Ze hadden geen volk, zeiden ze. Zo zal het niet lukken."

naakt, in lingerie, badpak of doorschijnende kledij achter het raam

dansen achter het raam

tikken op het raam

seksuele handelingen uitbeelden

op straat tippelen