Direct naar artikelinhoud

MAS lonkt naar China in jubileumjaar

Het Museum aan de Stroom (MAS) wordt vijf jaar en grijpt die gelegenheid aan om vooruit te blikken. 'We willen de volgende jaren gaan voor meer internationale samenwerkingen', zegt directeur Marieke Van Bommel.

Na vijf jaar zit het Museum aan de Stroom (MAS) goed op koers met 650.000 bezoekers op jaarbasis, en in 2013 sleepte het de European Siletto Award in de wacht van het European Museum Forum. De komende jaren willen ze zich meer concentreren op internationale samenwerkingen. "We zijn zeer ambitieus, en hebben nu een project met China lopen en met het Tropenmuseum in Nederland", legt Van Bommel uit.

Maar de Antwerpse schepen van Cultuur Filip Heylen (CD&V) is niet onverdeeld tevreden en wil meer 'spannende' tentoonstellingen. Om aan die vraag te voldoen, lanceert het MAS vanaf 19 februari de expo Body Art. Een tentoonstelling over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: tattoos, piercings, onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Van Bommel: "We hebben, om de expo extra prikkelend te maken, ook een pop-uptatoeagewinkel, en dan spreek ik niet over tijdelijke tattoos, maar wel degelijk over permanente."

Feestweekend

Op 14, 15 en 16 mei houdt het MAS een feestweekend om het vijfjarige bestaan te vieren, met onder meer vuurwerk, twee nieuwe expo's en dj's op het plein. Bovendien pakt het museum uit met Glasses, een expo met werk van Luc Tuymans: twintig portretten van zowel mensen 'zonder naam' als van historische figuren.

Het zal ook de eerste keer in vijf jaar zijn dat de permanente tentoonstelling op de vijfde verdieping over de stad Antwerpen wordt vernieuwd. Het thema blijft, maar de invalshoek verandert: Antwerpen à la carte, een expo over specifieke voeding of culinaire gewoonten in Antwerpen. Aan deze expo is een nieuwe vertoning op de wandelboulevard gekoppeld: De winkel om de hoek, een fotoreeks van klassieke Antwerpse buurtwinkels. Deze zal te zien zijn vanaf 17 april.