Direct naar artikelinhoud

Mysteries ontrafeld

1996, explosie boven zee, bij New York

Vlucht TWA800 (grote foto)

Doden: alle 230 inzittenden

Op 17 juli 1996 explodeerde een 747 van Trans World Airlines boven zee, kort na vertrek van luchthaven JFK. Hoewel de wrakstukken verspreid lagen over de zeebodem, kregen bergers nagenoeg het hele vliegtuig boven water. Schade door metaalmoeheid, een bom aan boord, decompressie of een explosie buiten het vliegtuig werd nergens gevonden. Wel ontdekten ze in welke volgorde de onderdelen van het vliegtuig waren bezweken, na een keten van gebeurtenissen die begon met een explosie in de brandstoftank na een kortsluiting.

1988, explosie boven Lockerbie, Schotland

Vlucht PanAm103

Doden: alle 259 inzittenden

Op 21 december 1988 ontplofte een PanAm-Boeing met 259 inzittenden aan boord boven het Schotse dorp Lockerbie. Tijdens een maandenlange zoektocht in de heuvels werden duizenden fragmenten van vliegtuig en lading bijeengebracht. Daaruit bleek dat een explosief - 400 gram Semtex - een klein gat in de romp had geslagen, waarna het vliegtuig in stukken was gebroken door het drukverschil tussen binnen en buiten. De baan die bomfragmenten door het interieur volgden wees naar die ene bagagecontainer waarin de bom was verstopt, in een cassetterecorder, en uiteindelijk naar de Libische daders.

2013, crash in Marchovelette

Pilatus Porter

Doden: alle 11 inzittenden

Tien parachutisten en de piloot van het toestel, komen om nadat hun Pilatus Porter op 19 oktober neerstort in een wei in Marchovelette in de provincie Namen. Tijdens de reconstructie stellen Blendeman en de AAIU vast dat een vleugel is afgebroken, tijdens het uitvoeren van een ongeoorloofd acrobatisch rolmanoeuvre.