Direct naar artikelinhoud

Albanese deal nekt Vlaams Bouwmeester

Peter Swinnen is Vlaams Bouwmeester af. Een rapport van Audit Vlaanderen bracht een aantal misstanden aan het licht waarna de Vlaamse regering besliste hem met onmiddellijke ingang te ontslaan. Vooral belangenvermenging bij een opdracht in Albanië wordt hem aangewreven.

De timing van het ontslag is op zijn minst vreemd. Het mandaat van de Vlaamse Bouwmeester was immers bijna afgelopen. Swinnen moest normaal gezien nog tot begin juni in functie blijven. Toch besloot de regering hem vervroegd te ontslaan. "Die beslissing is genomen op basis van een rapport van Audit Vlaanderen dat op 29 januari aan de bevoegde administratie en aan de Vlaamse regering ter kennis is gegeven", liet N-VA-viceminister-president Liesbeth Homans namens de regering weten.

Dat het ontslag amper een paar dagen na het bewuste rapport volgt wijst erop dat Swinnen zware feiten aangewreven worden. Verschillende bronnen hebben het over een strafrechtelijk onderzoek tegen de man.

Dat onderzoek spitst zich toe op de toekenning vorig jaar van een studieopdracht in Albanië, waarbij Swinnen zich schuldig zou hebben gemaakt aan belangenvermenging. Swinnen drukte die studie, die moest nagaan of de werkwijze van de Vlaamse Bouwmeester ook in Albanië vruchten kon afwerpen, tegen de zin van zijn medewerkers door.

De keuze voor Albanië was geen toeval. Architectenbureau 51N4E, door Swinnen mee opgericht, houdt er goede banden op na met de Albanese regering. Dat de opdracht werd toegewezen aan Centrum voor Stadsontwikkeling van Patrick Janssens, die op dat moment al een week in Albanië was, zorgde voor nog meer argwaan.

Toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) zag geen graten in de constructie. Maar het onderzoek dat volgde leidde uiteindelijk tot het rapport dat Swinnen gisteren fataal werd.

Het rapport stelt ook vragen bij de aanbesteding voor de herinrichting van de Brusselse Ravensteingalerij. Daar openden Swinnen en zijn team begin 2012 Atelier Bouwmeester. Ook de onkostennota's van Swinnen komen aan bod. Niet alle onkosten die hij indiende, kunnen aan zijn mandaat van Vlaams Bouwmeester gekoppeld worden.

En dan is er nog Swinnens personeelsbeleid. Vorig jaar stapte een van zijn medewerkers naar de Vlaamse preventieadviseur wegens doorgedreven pestgedrag. De conclusie van het onderzoek dat volgde, was vernietigend voor Swinnen.

Peter Swinnen zelf wou gisteren niet reageren. Ook de Vlaamse regering geeft voorlopig geen verder commentaar bij het ontslag. De continuïteit van het Team Bouwmeester wordt wel gewaarborgd. De adjunct-bouwmeester neemt voorlopig de taken van Swinnen over.

Het ontslag van Swinnen zet de discussie over het nut van een Vlaamse Bouwmeester opnieuw op de agenda. De Vlaamse regering wil de bouwmeester vervangen door een bouwmeestercollege, dat dan het architectuurbeleid van de toekomst uit moet stippelen. Tegenstanders vrezen dat zo'n college op termijn tot eenheidsworst leidt, voorstanders zien er een manier in om elke zweem van belangenvermenging de kop in te drukken. Het ontslag van Swinnen is koren op hun molen, waardoor voorstanders van een individuele bouwmeester in het ontslag van Swinnen een politiek manoeuvre zien.

"In deze omstandigheden blijven pleiten voor de persoonlijke aanpak van een onafhankelijke bouwmeester: ik wens de grote groep tegenstanders van zo'n college succes", zegt een beleidsmaker stedenbouw.

►3