Direct naar artikelinhoud

IMF slaat en zalft regering-Michel

In zijn jaarlijks rapport over ons land stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de overheid haar inspanningen moet volhouden en nog uitbreiden. Voor onder meer onderwijs en gezondheidszorg moeten de resultaten verbeteren.

"De centrale opdracht voor de Belgische regering bestaat er nu in de fundamenten te leggen voor een duurzame vermindering van de overheidsschuld", luidt de aanbeveling van het IMF in zijn jaarlijkse doorlichting van de Belgische economie. De IMF-delegatie, die de voorbije dagen in ons land was en daarbij de economie onder de loep nam, is tevreden dat de regering belangrijke stappen heeft gezet om de werkgelegenheid aan te moedigen en de toenemende kosten van de vergrijzing in te dijken.

Maar op de lauweren rusten is er niet bij, klinkt het. Om de hoge staatsschuld aan te pakken is het van cruciaal belang dat de begroting in evenwicht wordt gebracht, en dat op alle niveaus. Dit vereist extra inspanningen en verdere hervormingen van de overheidsuitgaven, die efficiënter gemaakt moeten worden. Ook de hoge werkloosheid bij doelgroepen is een doorn in het oog van het IMF.

De regering krijgt bovendien een sneer omwille van de verhoogde uitgaven van het onderwijsbudget, zonder dat daar meetbare verbeteringen tegenover staan. Die kunnen herzien worden, of gefocust worden op die gebieden waar de onderwijsachterstand het grootste is. Ook de uitgaven voor de gezondheidszorg en sociale zekerheid moeten herbekeken worden, stelt het IMF. "De efficiëntie van sociale uitgaven kan gevoelig verbeterd worden, onder meer door beter de impact te testen. Ook de uitgaven in de gezondheidszorg kunnen efficiënter, onder meer door een vermindering van het geneesmiddelengebruik en de hospitalisatiekosten, en het beter afdwingen van de uitgavenplafonds.

Er is evenwel ook een schouderklopje van het IMF voor de regering. Het IMF ziet immers een duidelijke trendbreuk die deze regering tot stand brengt. Het fonds is zeer positief over de taxshift.

Die pluim steekt de minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) graag op zijn hoed. "In zijn rapport zegt het IMF letterlijk dat er belangrijke stappen worden gezet inzake jobcreatie en structurele hervormingen. De taxshift, de hervormingen inzake pensioenen en het beheersen van de uitgaven krijgen goede punten. Dat zijn uiteraard evaluaties die we graag in ontvangst nemen. Deze taxshift zal via private jobcreatie bijdragen aan een begroting in evenwicht. Het IMF vraagt om deze doelstelling voor 2018 te behouden en vooral de uitgaven verder onder controle te houden."