Direct naar artikelinhoud

Chinese groei koelt af

De Chinese economie vertraagt. In het tweede kwartaal van dit jaar viel de groei terug tot 7,5 procent. 'Deze groeivertraging kent wellicht geen goede afloop', voorspelt Chinakenner Jonathan Holslag.

De kans is groot dat China dit jaar zijn doelstelling inzake economische groei niet haalt. De Chinese overheid mikt op een groei van 7,5 procent voor 2013. Economen gaan ervan uit dat het cijfer ergens tussen 7,0 en 7,5 procent zou liggen.

Het zou de eerste keer zijn sinds het uitbreken van de Aziatische crisis in 1998 dat China zijn doelstelling voorbijschiet.

Op het eerste zich lijkt dat van weinig tel. Een groeicijfer van 7,5 procent is vergeleken met andere landen ronduit indrukwekkend. Voor Chinese normen is het maar minnetjes. 7,5 procent is het laagste groeicijfer in 23 jaar.

Als reden voor de slechtere cijfers wordt gewezen op een terugval in de bestellingen vanuit VS en Europa. Ook stijgende lonen gooien roet in het eten. Maar volgens Jonathan Holslag van het Brussels Institute of Contemporary China Studies zijn dat drogredenen. "De Chinese economie gaat gebukt onder het roekeloze gedrag van bedrijven", wijst hij dé oorzaak aan.

Tal van Chinese bedrijven zijn de voorbije jaren veel te ambitieus geweest. Ze rekenden zich rijk met bestellingen uit binnen- en buitenland, maar die bestellingen liepen minder vlot binnen dan gedacht. Daardoor zitten tal van bedrijven met overcapaciteit. Heel wat bedrijven zijn niet meer rendabel.

Hun precaire situatie weegt zwaar op de Chinese banken. Die hebben duizenden miljarden aan bedrijven geleend. Ze riskeren dat geld niet meer terug te zien. De banksector zit hierdoor in de problemen. Bovendien hebben de banken massaal geïnvesteerd in aandelen en obligaties van bedrijven, zonder goed te weten of die hun geld wel waard zijn.

Europese landen

Sommige experts waarschuwen dat het niet lang meer zal duren voordat enkele Chinese banken omvallen. Chinese banken zijn er momenteel slechter aan toe dan westerse banken in 2008, bij het uitbreken van de financiële crisis. "Maar het is moeilijk om te zeggen hoe erg het gesteld is met de Chinese banken", zegt Holslag. "De Chinese banksector is een troebel geheel, waar niemand aan uit geraakt."

Vraag is hoe de overheid omspringt met deze situatie? Holslag: "Durft ze het aan om een aantal bedrijven op de fles te laten gaan, met hogere werkloosheid tot gevolg en gevaar op sociale onrust?"

De zwakkere groeicijfers en de crisis in de bankensector zijn alvast een test voor de nieuwe Chinese leiders, premier Li Keqiang en president Xi Jinping. "Een verdere terugval van de groei kan leiden tot instabiliteit waar de heersende Communistische Partij het slachtoffer van kan worden," zegt Holslag.

Volgens de Chinakenner kan China snel vaart verliezen. Groeicijfers kunnen halveren tot 3 à 4 procent. "De Chinese overheid beschikt niet langer over de financiële middelen om de Chinese economie te stimuleren of in een rustiger vaarwater te brengen."

Een verslechtering van de toestand in China kan ook verregaande gevolgen hebben voor Europa. Vooral Duitsland, dat ongeveer 6 procent van zijn export richting China ziet vertrekken, kan zwaar worden getroffen. Ook ons land en de andere eurolanden delen dan in de klappen. "Een terugval in China kan een opdoffer zijn voor de aanpak van de eurocrisis," zegt Holslag.