Direct naar artikelinhoud

Advocaat Piet Van Eeckhaut vindt dat doodstraf soms moet kunnen

"Let wel, ik ben voor de doodstraf. (...) Sommige mensen moeten verdelgd worden." Het zijn opmerkelijke woorden omdat de man die ze in een interview met Humouitsprak zelf een opmerkelijk advocaat is: meester Piet Van Eeckhaut.

In het gesprek met het weekblad vertelt Van Eeckhaut, die in de jaren 70 onder meer Freddy Horions kompaan Roland Feneulle verdedigde, hoe hij vandaag - anders dan toen - wel vindt dat bij sommige mensen en daden enkel de doodstraf nog past. "Ik vind dat wij, in uitzonderlijke gevallen, de filosofische en religieuze bezwaren opzij moeten zetten", zegt de Gentse strafpleiter. "Iemand die een weerloze oude vrouw doodt in haar eigen huis, ik weet niet of we daar zo veel mededogen voor moeten hebben. Sommige mensen moeten verdelgd worden. Weinigen, maar ze zijn er."

Van Eeckhaut hekelt wat hij de 'pampercultuur van tegenwoordig' noemt en verwijst daarmee onder meer naar het "malheureuze gedoe met die handlanger van Dutroux, Michel Lelièvre". En verder: "Neem nu Kim De Gelder, waar moet ge daar in godsnaam mee doen? (...) Ik zeg u: er is geen kruid gewassen tegen ernstige misdaden als die van De Gelder."

Alleen op de vraag hoé hij dan die doodstraf zou zien, blijft Van Eeckhaut het antwoord schuldig. Omdat er een verschil is tussen vaststellen dat sommige daden onmenselijk zijn en het uitvoeren van de doodstraf. "Het is eersteklas barbarij", zegt Van Eeckhaut die verder zijn bewondering uitdrukt voor de overleden Franse president François Mitterrand die in 1981 de guillotine afschafte. "Nu, we leven in een rechtsstaat, ook ik ben een kind van de joods-christelijke traditie en van de humanistische traditie. We zijn dus tégen de doodstraf. Maar ik heb mijn bedenkingen."

Gevraagd naar de uitspraken van meester Van Eeckhaut (die gisteren zelf onbereikbaar was wegens vakantie op zee) wilde de Orde van Vlaamse Balies liever niet reageren.