Direct naar artikelinhoud

Op (s)expeditie met Annick Ruyts

Canvas, woensdag 3/4, 21u30

Er wordt zo veel over gepraat, geschreven en gelogen dat we ons stilaan moeten afvragen of we nog wel goed bezig zijn. Zijn we atleten in de slaapkamer of amechtige kneuzen? Hoe vaak doen we 'het'? Vrijen we te veel dan wel te weinig en hoe verhouden onze bedprestaties zich tegenover het landelijk gemiddelde? Dat en nog veel meer komen we te weten dankzij Annick Ruyts. Pas terug van een reis 'naar de maan en terug' zoekt de reportagemaakster het dit keer vlakbij huis en probeert ze met een heuse (s)expeditie onze seksbeleving op een relativerende manier in kaart te brengen en in één moeite door komaf te maken met vastgeroeste denkbeelden en stereotypen. Vrouwen en mannen van alle generaties vertellen over de seks van vroeger en nu.

Er blijkt, zo illustreren onder meer voorlichtingsfilmpjes uit het VRT-archief, in een halve eeuw een hoop veranderd. Destijds was seks immers iets waar niet of slechts besmuikt over werd gepraat. Een noodzakelijk kwaad dat enkel diende om kinderen te maken en zeker niet voor het huwelijk - "we hebben acht jaar verkering gehad maar nooit betrekkingen" - mocht worden beoefend. Nu zijn er hulpmiddelen als sekspeeltjes, viagra, genitale chirurgie en het internet. Kortom: alles lijkt voorhanden om volop van seks te genieten. Maar doen we dat ook?

Annick Ruyts legde overal haar oor te luisteren en zal drie weken lang samen met ervaringsdeskundigen en een indrukwekkende batterij experts eindelijk een antwoord bieden op 'alles wat we altijd al hebben willen weten over seks maar nooit durfden te vragen'.

(JH)