Ophef over optreden grofgebekte hiphoppers op Herks schoolfeest

De komst van de Nederlandse hiphopgroep ‘The Blockparty’ naar het Sint-Martinusfeest van de Sint-Martinusschool in Herk-de-Stad stoot op hevig verzet bij sommige ouders.

Ruben Steegen

Met teksten als ‘laat je chickie op m’n dick zitten’, ‘als die nigga test, pull ik met die vlindermes’ en ‘ik heb cocaïne, geef me een call’ laten de nummers van het populaire Nederlandse hiphopcollectief ‘The Blockparty’ weinig aan de verbeelding over. “Ze verheerlijken seksisme, drugs en geweld”, klaagt een van de bezorgde ouders van een leerling van de middelbare Sint-Martinusschool. “In de videoclip van hun hit Huts is te zien hoe de rappers halfnaakte, weerloze vrouwen neerschieten en vervolgens trots met hun geweren staan zwaaien.” Groot was dan ook de verbazing van de man toen hij van zijn kind te horen kreeg dat ‘The Blockparty’ komende vrijdag zal optreden op het jaarlijkse Martinusfeest, dat op de speelplaats doorgaat.

Keuze van de leerlingen

“Naast optredens van leerlingen boeken we ook een bekende groep”, legt Anja Deferm uit, die als pedagogisch directeur van de tweede graad de namiddag mee organiseert. “De leerlingen mochten zelf stemmen voor hun favoriete band, die bovendien ook betaalbaar moest zijn. Zo is de keuze op ‘The Blockparty’ gevallen.”

De vader is niet te spreken over de komst van de grofgebekte hiphoppers. “Op de website van de school maakt de directie heel duidelijk dat waarden als verbondenheid en respect centraal staan, maar dat staat haaks op de komst van deze groep. Wat leerlingen in hun vrije tijd doen, is hun zaak. Maar als schoolbestuur trakteer je minderjarigen toch niet op een show waarin seksisme, drugs en wapens worden gepromoot? Vandaar mijn duidelijke vraag om het optreden alsnog te annuleren. We zijn met verschillende ouders die daar hetzelfde over denken.” De vader contacteerde ook Hasselts gemeenteraadslid Dietrich Vandereyken (Vlaams Belang), die de directie mailde en zich achter de oproep schaart. “Ik denk niet dat een onderwijsinstelling de juiste plaats is om een platform te geven aan dit soort van expressie.”

Debat

Directeur Deferm geeft toe dat de teksten van ‘The Blockparty’ niet stroken met de waarden van de Sint-Martinusschool. “Die stoere praatjes zijn voor een stukje eigen aan het hiphopgenre”, sust Deferm, die bijzonder in haar maag zit met de hele situatie. “De videoclip met die geweren had ik zelf nog niet gezien. Ik begrijp dat sommige ouders zich vragen stellen als ze de teksten van ‘The Blockparty’ onder ogen krijgen, maar anderzijds vraag ik mij af of we de keuze van de leerlingen zomaar langs ons neer mogen leggen. Dit is per slot van rekening hun leefwereld. Ik merk trouwens dat de scholieren niet stil staan bij de inhoud van de teksten. Het is net onze taak om hen daar op te wijzen. Misschien vormt dit optreden wel de uitgelezen kans voor een open debat. Het schoolfeest draait vrijdag trouwens rond sociale inzet, met ook nog bezoekjes aan een woonzorgcentrum. ”

Hoewel de directeur nog maar één klacht van een ouder heeft ontvangen, gaat Deferm dit weekend wel samenzitten met de rest van de directie om de zaak te bespreken. “We gaan in alle rust bekijken of het optreden alsnog kan doorgaan. Annuleren zou voor de leerlingen een grote teleurstelling betekenen, maar ik begrijp ook de bezorgdheid van sommige ouders.”