AFP
Volledig scherm
© AFP

Zomertijd gaat vannacht in. Eén van de laatste keren?

Komende nacht goochelen we opnieuw met de tijd. De klok wordt om 2 uur een uur vooruit gedraaid, zodat we uitkomen op de standaardtijd GMT+2 (of de wereldtijd plus twee uur). Het gepruts met de horloges zorgt de laatste jaren voor steeds meer ergernis vanwege de mogelijke verstoring van het bioritme. Als het van het Europees Parlement afhangt, gebeurt de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd in 2021 voor het laatst. Een grote meerderheid van de parlementsleden schaarde zich vorige dinsdag achter het idee om het geschuif met de klokwijzers binnen twee jaar af te schaffen.

35 reacties

  • DIRK VAN DESSEL

    5 jaar geleden
    Wintertijd is de echte tijd, die het minst afwijkt van de zonnetijd. Zomertijd is de getrukeerde tijd.
  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    4 nadelen zomeruur: 1. Meer criminaliteit: mensen zijn langer van huis weg (ook met daglicht wordt er ingebroken) - 2. ’s Morgens nog donker: onveiliger (voor de kinderen) op straat. - 3. Ongezonder: minder slaap, meer alcoholverbruik, meer straatlawaai. - 4. Maakt onproductiever en vergroot risico op arbeidsongeval omwille van minder slaap en meer drank. --- Energie besparing dan? We verbruiken ’s avonds minder elektriciteit, maar steken ’s morgens eerder da (straat)lichten aan.
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    Open VLD is pro zomertijd, hun politiek is consumeren en voor alle problemen van de zomertijd is een oplossing, je kan je ramen verduisteren met weinig middelen, tegen slaaploosheid een pilletje, depressie en psychiater. Zouden niet veel psychische en milieu problemen van de laatste dertig jaar te wijten zijn aan het zomer uur. De mensen geven de voorkeur aan de zomertijd, degene hun tijd kunnen doorbrengen in de zomer bars, maar bejaarden, kinderen die in hun bed gestopt worden bij zonlicht.
  • René Verhoeven

    5 jaar geleden
    Het meest logisch is toch dat we zoveel mogelijk licht hebben terwijl we wakker zijn en zoveel mogelijk duisternis terwijl we slapen? Om dat te bekomen moet de zon het hoogst staan in het midden van onze leefdag en dat is niet om 12u, voor bijna niemand is dat midden van zijn dag, want wie leeft van 4u tot 20u? 14u daarentegen is het midden onze normale leefdag die voor de gemiddelde Belg loopt van 6u tot 22u!
  • Nazan Kilic

    5 jaar geleden
    Ik ben voor de wintertijd. Dat schijnt ook de normale biologische tijd voor de mens te zijn las ik al. In de zomer is het veel te lang licht en slapen mijn kinderen daardoor veel te laat en slechter. Dat geldt ook voor mij trouwens.